Бихів-1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Воєнне містечко «Бихів-1». Площа Героїв. Будинок офіцерів

Бихів-1 — колишнє воєнне містечко, гарнізон у білоруському Бихові, райцентрі в Могильовській області, нині — один з мікрорайонів Бихова.

На території містечка знаходився військовий аеродром.

На території є колишній Будинок офіцерів, який нині використовується як Будинок культури. Поруч — Алея героїв Радянського Союзу.

Історія[ред. | ред. код]

Першу бетонну злітну смугу на околиці Бихова почали будувати в 1946.

Незабаром тут виросло ще одне справжнє місто, яке отримало назву Бихів-1 — окопане ровом, загороджене колючим дротом та з особливим статусом.

В місті розташовувалась 57-ма Смоленська Червонопрапорна морська ракетоносна авіадивізія Балтійського флоту ВМФ СРСР.

На аеродромі базувалися ракетоносці-бомбардувальники Ту-16, на зміну їм прийшли надзвукові Ту-22М2 з ядерною зброєю на борту.

За 15 кілометрів від Бихова стояла так звана Ремонтно-технічна база (РТБ) ВПС Балтійського флоту — насправді місце розташування 24-го армійського арсеналу ядерної зброї.

Після аварії 26 червня 1986 року на ЧАЕС Бихівський район потрапив у зону радіоактивного забруднення у межах від 1 до 15 Кі/кв.км. і підвищений радіаційний фон заважав точному контролю рівня випромінювання від боєзарядів.

В 1996 місцевий гарнізон залишив останній солдат.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Олександр Бураков (23.04.2016). Чорнобильська доля гарнізону Бихів-1. DW.COM. Архів оригіналу за 25 квітня 2016. Процитовано 25 квітня 2016.