Біле весілля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біле весілля
Noce Blanche
Жанр драма
Режисер Жан-Клод Бріссо
Продюсер Маргарет Менегоз
Сценарист Жан-Клод Бріссо
У головних
ролях
Ванесса Параді
Бруно Кремер
Людмила Мікаель
Оператор Ромен Віндінг
Композитор Жан Мюзи
Художник María Luisa Garcíad
Кінокомпанія La Sept Cinéma
La Sorcière Rouge
Les Films du Losange
Тривалість 92 хв.
Мова французька
Країна Франція Франція
Рік 1989
IMDb ID 0097995

«Біле весілля» (фр. Noce Blanche) — французький художній фільм 1989 року режисера Жана-Клода Бріссо. Головні ролі в картині виконали Ванесса Параді та Бруно Кремер.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сент-Етьєн, 1989. Головна героїня — сімнадцятирічна Матильда (Ванесса Параді), яка має цинічні погляди на життя, рідко відвідує школу та перебуває на межі виключення з неї. Одного разу її вчитель з філософії Франсуа Айно (Бруно Кремер) дізнається, що вона мешкає сама, її батько, лікар-психіатр, залишився у Парижі, а мати постійно намагається скоїти самогубство. Зрозумівши, що про дівчину ніхто не піклується, він вирішує їй допомогти та починає з нею займатись. Згодом Франсуа стає очевидно, що вона має неабиякі інтелектуальні здібності.

Матильда ж закохується у вчителя та не приховує цього. Вона постійно йому телефонує, щоб побажати доброго ранку або доброї ночі, купує його книжку та бездоганно готується до уроків. Спочатку Франсуа не ставиться до цього серйозно і сприймає її лише як ученицю. Але з часом він захоплюється Матильдою все більше, піддається спокусі й у них починається роман. Проте закохані повинні постійно ховатися від жінки Франсуа (Людмила Мікаель) та учнів і вчителів школи. Але жінка здогадується про зв'язок її чоловіка з ученицею і ставить йому ультиматум, або вона, або Матильда. В той самий час Матильда також пропонує Франсуа покинути все і поїхати з міста. Але він не наважується на втечу, припиняє зустрічі з дівчиною та повертається до дружини.

Деякий час здається, ніби все в минулому. Франсуа живе з дружиною, а Матильда зустрічається з однокласником. Але це триває недовго і вони відновлюють зв'язок. Та цього разу про їхні відносини дізнається вся школа. Франсуа звільнений з роботи. Матильда поїхала в Париж до матері, яка знов намагалась покінчити життя самогубством. Вони знову розлучаються.

Франсуа розлучився та працює в новій школі, в новому місті. Одного разу йому телефонує лікар та повідомляє про смерть Матильди. Приїхавши до квартири, яку вона винаймала, він дізнається від власника квартири та лікаря, що вона весь час сиділа біля вікна, нічого не їла, і від цього й померла. Підійшовши до вікна, Франсуа бачить клас, у якому він веде заняття, і розуміє, що весь час вона дивилась на нього.

У ролях[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації
Рік Нагорода Категорія Актор Підсумок
1990 Сезар Найбільш багатообіцяюча актриса Ванесса Параді Перемога
1990 Сезар Найкраща акторка другого плану Людмила Мікаель Номінація
1990 Сезар Найкращий постер Номінація
1990 Ромі Шнайдер Ванесса Параді Перемога

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Дебют Ванесси Параді в кіно
  • За еротичні сцени, що є у фільмі, Ванессу Параді ненавиділо все жіноче населення Франції.[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. За відверті сцени, показані в кінофільмі, дамочки, що зустрічали Параді на вулиці, не втрачали нагоди плюнути їй услід або потягати за волосся. Архів оригіналу за 20 вересня 2011. Процитовано 2 грудня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]