Велосипедний замок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
U-подібний замок

Велосипедний замок — пристрій, який дещо ускладнює крадіжку велосипедів, мотоциклів, колясок, моторних човнів та ін. Є кілька типів велосипедних замків. Принцип роботи більшості — прив'язати засіб пересування до якого-небудь нерухомого предмету (дерево, стовп, перило і т. ін.)

За способом замикання велосипедні замки також діляться на:

  • кодові (кількість кодових осередків звичайно дорівнює 3-5 по 10 цифр кожна);
  • закриваються ключем (англійська, фінська, перфо).[1]

U-подібний замок[ред. | ред. код]

U-подібний замок має жорстку конструкцію. За допомогою такого замку можна прикріпити колесо велосипеда до рами, або раму до нерухомої конструкції. Перевагою даних замків є їх хороша стійкість до руйнуючих методів розкриття, а недоліками — обмеженість застосування, таким замком не вийде прикувати транспортний засіб до широкого стовпа або дерева, і ускладненість перевезення через істотні габарити.[2]

Замок з ланцюгом[ред. | ред. код]

Замок з ланцюгом

Являє собою ланцюг довжиною близько метра, на кінцях якого кріпиться замикаючий пристрій. Замикаючим пристроєм може служити як звичайний замок, що закривається ключем, так і кодовий. Ланцюг часто упаковується в тканий або гумовий кожух, щоб не дряпати раму велосипеда. Перевагою таких замків вважається їх достатня опірність до силових методів розкриття; недоліком — велика маса.

Замок з тросом[ред. | ред. код]

Більш широке поширення отримав велосипедний замок з тросом. Він легкий, компактний і має достатню довжину (до 2 метрів). Замок слід купувати такої довжини, щоб вона дозволяла охоплювати не тільки раму велосипеда, але і колеса. Недолік — знижена стійкість до механічних впливів.

Складні сегментні замки[ред. | ред. код]

Складні сегментні замки (foldable locks) складаються з декількох секцій із загартованої сталі. Конструкція замка дозволяє обернути його навколо колеса і рами, а також дозволяє компактно його складати.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wayback Machine (PDF). 16 лютого 2016. Архів оригіналу (PDF) за 16 лютого 2016. Процитовано 17 вересня 2017.
  2. Your U-Lock Is Basically Worthless, but Don't Worry. CityLab (амер.). Архів оригіналу за 9 травня 2017. Процитовано 17 вересня 2017.