Главк Каристійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Главк Каристійський
НародивсяVI ст. до н. е.
Кариста
ПомерV ст. до н. е.
Камарина
·вбивство
Національністьдавні греки
Діяльністьатлет
Відомий завдякипереможець античних Олімпійських ігор з кулачного бою
Знання мовдавньогрецька
Титулолімпіонік
Термін520 рік до н. е.
БатькоDemylus of Carystusd
РодичіГлавк
Нагороди

Главк Каристійський (дав.-гр. Γλαύκος ο Καρύστιος; кінець VI ст. до н. е. — поч. V ст. до н. е.) — давньогрецький атлет, боксер, переможець античних Олімпійських ігор 520 року до н. е., Піфійських, Немейських та Істмійських ігор.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з селянської родини. Син Деміла. Народився в Каристі на о. Евбея. Спочатку не збирався ставати атлетом. Однак втрутився випадок. Одного разу його батько спостерігав за сином, що орав землю. Коли з плуга випав леміш, юнак замість молота вдарив по лемешу кулаком і приладнав його на місце. Побачивши це, Деміл відправив Главка на 65 Олімпійські ігри 520 року до н. е. для виступу в кулачному бою. Главк був ще недосвідчений у цій боротьбі й спочатку діставав від супротивників багато ударів. Борючись із останнім, Главк вже був так сильно змучений, що, здавалося б, програш неминучий. Бачачи це, Деміл голосно крикнув йому: «Сину! Бий, наче плуга!» І тоді Главк завдав своєму супротивнику сильного удару кулаком і переміг. Як олімпіоніку скульптор Главкій Егінський спорудив Главку статую в місті Олімпія.

Згодом Главк двічі перемагав на Піфійських іграх, по 8 разів на Немейських і Істмійських іграх, 1 раз став періодоніком (переможцем в усіх панеллінських іграх).

Потім перебрався на Сицилію, де став стратегом міста Камарина, де під час повстання загинув. На його честь було названо острів неподалік від Камарини.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Fontenrose, J. (1968). «The hero as athlete». CSCA 1. p. 99–104.
  • Golden, Mark (2003). Sport in the ancient world from A to Z. London: Routledge. p. 71. ISBN 0-203-49732-5.