Ділянка хори у Стрілецькій балці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ділянка хори у Стрілецькій балці — заповідна територія в межах об'єкту світової спадщини ЮНЕСКО «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора», частина античного архітектурно-технологічного ансамблю.

Територія заповідної ділянки площею більш ніж 15 га розташована на пологій вершині південно-західного схилу Стрілецької балки за 2 км на південь від її устя, в центральній частині Гераклейського півострова. В межах вказаної території розташовані фрагментарно дві стародавні земельні ділянки елліністичного часу — № 151 (південна частина) і 175 (північна і центральна частини). На поверхні ділянок візуально простежуються прекрасно збережені сліди межових і плантажних стін, поздовжньої і поперечних доріг, залишки садиб[1][2].

В південно-східній частині ділянки № 151 розкопані і частково законсервовані залишки плантажних стін елліністичного часу. В межах ділянки 175 відомі залишки двох садиб — античної з оборонною баштою, побудованою з великих вапнякових блоків, у південній частині, і ранньосередньовічної — у північній[3]. Крім того, на території заповідної ділянки розташовані залишки інших недосліджених кам'яних будівель, можливо, середньовічного часу.

Дана заповідна ділянка найменш вивчена, однак є одною з кращих за ступенем збереженості стародавніх конструкцій, схованих у землі, але видимих на поверхні і формуючих специфічний археологічний ландшафт херсонеської хори[4].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Зубар В. М., Буйських А. В., Кравченко Е. А., Русяева М. В. (2005). Херсонес Таврический в третьей четверти VI – середине I в. до н.э. Очерки истории и культуры (російською) . Київ: ВД «Академперіодика». с. 628 с. ISBN 966-360-032-2.
  2. Николаенко Г. М. Хора Херсонеса Таврического. Земельный кадастр IV—III вв. до н. э. — Севасто- поль, 1999, 2001
  3. The Study of Ansient Territories. Chersonesos and Metaponto. 2001/2002, 2003, 2004, 2005, 2006/ Field Report, Institute of Classical Archaeology, Ostin,
  4. Номінація для внесення до Списку всесвітньої спадщини. Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора (V ст. до н. е. — XIV ст. н. е.), Севастополь, 2011.