Жаклін Феліце де Алманія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жаклін Феліце де Алманія
Ім'я при народженні італ. Jacobina Felice
Народилася 13 століття
Флоренція, Флорентійська республіка
Померла невідомо
Діяльність лікарка
Знання мов італійська

Жаклін Феліце де Алманія (також Якобіна Феліче, італ. Jacobina Felice) — італійська терапевтка, яка працювала в Парижі, Франція.

За наявними відомостями, Якобіна Феліче була родом із Флоренції, Італія, і працювала лікарем у Парижі в 1322 році. Ліцензовані жінки-лікарі в ті часи становили меншість: 1292 року в Парижі їх було зареєстровано всього восьмеро.

1322 року Якобіна Феліче була засуджена за незаконну практику. На суді багато показували, що вона успішно справлялася з лікуванням навіть у тих випадках, коли інші лікарі втрачали надію на одужання пацієнта. На думку одного зі свідків, вона була кращим лікарем і найкращим хірургом Парижа.

Незважаючи на те, що, згідно з показаннями свідків, вона була здатна вилікувати хворих, від яких відмовлялися лікарі-чоловіки, суд заявив, що, з усією очевидністю, чоловіки, завдяки своїй статі, краще розбираються в медицині, ніж жінки. Феліче заборонили працювати під загрозою відлучення від церкви, а жінки в цілому були позбавлені права на медичну освіту і медичні ліцензії до середини XIX століття.

Література[ред. | ред. код]