Зелена компанія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зелена компанія, або компанія екологічного спрямування — компанія, що працює лише таким чином, що мінімізує загрозу для довкілля. Проблема глобального потепління стрімко набирає обертів і стає дедалі актуальнішою темою для обговорення серед політиків.[1] Тому велика кількість компаній спрямовують свої зусилля на екологічно безпечне виробництво.

Приклади[ред. | ред. код]

Автомобілі[ред. | ред. код]

Деякі відомі автомобільні компанії розробили альтернативу автівкам на паливі та електромобілям, із метою зменшити використання нафти. Ця технологія містить в собі стиснутий природний газ, паливні елементи, акумулятор електромобіля та гібриди електромобіля.

Авіація[ред. | ред. код]

Повітряні транспортні засоби чи не найбільше погіршують стан екології, однак наразі розробляється формула біопалива, яке значно зменшить негативний вплив авіатехніки на природу.

Нафта[ред. | ред. код]

Канадська нафтова компанія «Санкор» посіла перше місце серед 23 інших світових нафтовидобувних фірм, завдяки екологічно безпечним викидам.

Домашнє господарство[ред. | ред. код]

Компанія «S.C. Johnson», яка виготовляє такі засоби для домашнього господарства як Windex (очищувач для скла) та пластикові контейнери Ziploc, зробила акцент на екологічній чистоті свого товару ще до того, як це почали брати до уваги. Використовуючи список, який допомагає оцінити рівень загрози довкіллю певної сировини під час виробництва, «S.C. Johnson» змогли усунути 1,8 мільйонів фунтів (0,9 мільйонів кілограм) летких органічних сполук і 4 мільйони фунтів (2 мільйони кілограмів) полівінілхлориду із засобів для прибирання.

Партнерство з підприємствами малого бізнесу[ред. | ред. код]

У 2009 році район Вірджинія-Хайленд, розташований у Атланті, став першою в Сполучених штатах територію, на якій рівень викидів вуглецю дорівнює нулю. Співробітництво, встановлене «Верус Карбон Ньютрал», об'єднує 17 торговельних представників історичної частини Корнер Вірджинії-Хайленд, де зосереджені магазини та заклади харчування, із кліматичною біржею Чикаго, із метою безпосереднього фінансування проекту з усунення вуглецю з лісистих територій (у їхньому складі тисячі акрів лісу сільської місцевості штаті Джорджія).[2]

Критика[ред. | ред. код]

Прихильники «зелених компаній» зазначають, що забезпечення екологічно чистого виробництва економічно вигідніше, ніж використання шкідливих для довкілля та атмосфери хімічних засобів. Але існує і протилежна думка, згідно з якою «зелені компанії» перебільшують, і є велика кількість підстав вважати, що вони лише створюють собі імідж екологічно орієнтованих компаній. Саме у цьому і звинуватили «Кока Колу» після реклами нової лінії пластикових пляшок.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Глобальне потепління — проблема, що не має кордонів | Центр громадського здоров’я. phc.org.ua. Архів оригіналу за 3 лютого 2022. Процитовано 6 січня 2021.
  2. Carbon Neutral Certification. www.verus-co2.com. Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 6 січня 2021.
  3. SensusJournal (11 грудня 2019). “Greenwashing” : the story of sustainable / environmental propaganda. SENSUS (англ.). Архів оригіналу за 28 січня 2021. Процитовано 6 січня 2021.