Йоган V (маркграф Бранденбургу)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоган V
Народився 1302(1302)
Помер 24 березня 1317
Національність німець
Діяльність правитель, маркграф
Титул маркграф Бранденбург-Зальцведеля
Термін 1308—1317 роки
Попередник Герман I
Наступник Вальдемар I
Конфесія католицтво
Рід Асканії
Батько Герман I
Мати Анна Габсбург
Брати, сестри Agnes of Brandenburg-Salzwedeld і Матильда Бранденбург-Зальцведеля
У шлюбі з Катерина Глогувська

Йоган V Уславлений (*Johann V der Erlauchte, 1302 — 24 березня 1317) — маркграф Бранденбург-Зальцведеля у 13081317 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Асканіїв. Син Германа I, маркграфа Бранденбург-Зальцведеля, та Анни Габсбург (доньки Альбрехта I, короля Німеччини). Народився у 1302 році. Після загибелі батька у 1308 році стає новим маркграфом. З огляду на малий вік фактичне керівництво державою здійснювала його мати: до 1310 року самостійно, після з новим чоловіком Генріхом VI, князем Сілезо-Вроцлавським. 1310 року разом з родичем Вальдемаром I отримав права на Східну Померанію від князя великопольського Генріха IV, але невдовзі відступив вже свої права на ці землі Тевтонському ордену за 10 тис. срібних марок.

Приблизно 1316 або 1317 року оженився на Катерині, доньці Генріха III П'яста, князя Глогувського і Жаганського. Втім невдовзі помер у 1317 році, не залишивши спадкоємців. З ним закінчилася Оттонівська лінія Асканіїв, що правили Бранденбург-Зальцведелем. Після цього володіння Йогана V успадкував його родич Вальдемар, з Йоганівської лінії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Anthony Stokvis, Manuel d'histoire, de généalogie et de chronologie de tous les États du globe, depuis les temps les plus reculés jusqu'à nos jours, préf. H. F. Wijnman, Israël, 1966, volume III chapitre VIII " Généalogie des Margraves de Brandebourg. Maison d'Ascanie " . Tableau généalogique n° 7.