Капр Елідський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Капр Елідський
НародивсяIII ст. до н. е.
Еліда
Померпісля 212 до н. е.
Національністьдавні греки
Діяльністьатлет
Відомий завдякипереможець античних Олімпійських ігор з боротьби та панкратіону
Знання мовдавньогрецька
Титулолімпіонік
Термін212 рік до н. е.
Нагороди

Капр Елідський (дав.-гр. Kápros Eleíos; д/н — після 212 до н. е.) — давньогрецький атлет, борець, переможець античних Олімпійських ігор 212 року до н. е. Першим отримав почесне звання «Другий після Геракла».

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з Еліди. Син Піфагора. Про життя відомо замало. 212 року до н. е. на 142-х Олімпійських іграх у боротьбі переміг Пеанія з Еліди, олімпіоніка 141-х ігор. Того ж дня за рішенням суддів виступив у панкратіоні проти Клітомаха з Фів, олімпіоніка 140-х і 141-х Олімпіських ігор, якого після важкого бою переміг також. В результаті став першим атлетом, що здобув перемоги в один день. За легендою це вдавалося лише Гераклові. На честь цього Капру було присуджено звання «Другий після Геракла» та споруджено 2 статуї.

Згодом в один день переміг на Піфійських іграх в кулачному бою та боротьбі.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Luigi Moretti: Olympionikai, i vincitori negli antichi agoni olimpici. In: Memorie della Accademia Nazionale dei Lincei, Classe di Scienze Morali, Storiche e Filologiche. Band 8, 8, 2, 1957, Nr. 587—588.
  • Sophia Zoumbaki: Prosopographie der Eleer bis zum 1. Jh. v. Chr. (= Meletemata. Band 40). Institut für griechische und römische Antike, Nationales hellenisches Forschungszentrum, Athen 2005, S. 215 f.