Користувач:Ohrimko/Рем Красільніков

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ohrimko/Рем Красільніков
Рем
Народився
Союз Радянських Соціалістичних Республік
Помер 2003(2003)
Сполучені Штати Америки
Громадянство СРСР СРСР
Національність Росіяни
Військове звання генерал-майор

Генерал-майор Рем Красільніков (рос. Рем Сергеевич Красильников, (1927—2003)) був офіцером контрозвідки Комітету державної безпеки (КДБ) Радянського Союзу .

Красільніков народився в сім'ї старшого розвідника.[1][2] Його ім'я взято з російської фрази Revolutsia mirovaya ( 'Революция мировая «' '-» Світова революція " Його дружину звали Нінель (Ленін пишеться назад).

У 1980-х роках він був начальником Першого (американського) відділу в Другому головному управлінні КДБ, який поклав на нього відповідальність за розслідування та зрив діяльності Центрального розвідувального управління в Москві. До цього він очолював Другий відділ ДКР, який був націлений на розвідувальні операції Великої Британії.

Закінчив Московський державний інститут міжнародних відносин. У 1949 році після закінчення МДІМВ, Рем Сергійович почав службу в органах державної безпеки СРСР, де пройшов шлях від помічника оперуповноваженого до начальника 1-го відділу 2-го Головного управління КДБ СРСР. За своє довге життя він встиг попрацювати як на лініях протидії розвідувально-підривної діяльності розвідок Великої Британії і США, так і в різних підрозділах ПДУ КДБ СРСР, де вирішував завдання розвідувального характеру. Працював у Комітеті державної безпеки СРСР з 1949 по 1992 рік.

У 1979-92 роках очолював перший відділ Другого головного управління КДБ СРСР (контррозвідка). Автор книг про протистояння ЦРУ і КДБ, в тому числі «Привиди з вулиці Чайковського». В останні роки Красільніков викладав в Академії ФСБ. Помер 16 березня 2003 року на 77 році життя.

Примітки[ред. | ред. код]

  • Milt Bearden and James Risen, «The Main Enemy: The inside story of the CIA's final showdown with the KGB», Ballantine, 2003, ISBN 0-345-47250-0
  1. [https: //www.economist.com/obituary/2003/04/03/rem-krasilnikov Рем Красильников]. 3 квітня 2003 р. {{cite news}}: Проігноровано невідомий параметр |робота= (довідка)
  2. {{cite news | title = Рем Красильников, Російський Бейн з ЦРУ, помер у 76 | автор = Джеймс Різен | url = https: //www.nytimes.com/2003/03/24/world/rem-krassilnikov-russian-bane-of-cia-dies-at-76.html | робота = [[The New York Times] ] | дата = 24 березня 2003}}