Луцій Ульпій Марцелл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Ульпій Марцелл
Народивсяневідомо
м.Рим
ПомерII ст. н.е.
м.Рим
ПідданствоРимська імперія
Діяльністьправник
Знання мовлатина
РідУльпії
БатькоУльпій Марцелл
ДітиУльпій Марцелл

Луцій Ульпій Марцелл (*Lucius Ulpius Marcellus, II ст. н. е. ) — давньоримський правник часів династії Антонінів.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з роду Ульпіїв. Про батьків немає відомостей. Відомий завдяки знанням у праві. Був членом імператорської ради імператорів Антоніна Пія і Марка Аврелія. Був правничим радником цих імператорів, а у Антоніна Пія головою особистої канцелярії. Марцелл мав ясний, незалежний, допитливий і критичний розум, що він довів неодноразовими полеміками з творами Юліана.

Творчість

[ред. | ред. код]

В його доробку твори з так званої «проблемної» літератури (Digestorium libri XXXI, Responsorum liber singularis), коментар до шлюбного кодексу імператора Августа (Ad legem Iuliam et Papiam libri VI), посадова інструкція консулу (De officio consulis) і критичні зауваження до творів Салвія Юліана і Помпонія (Notae ad Iuliani Digesta, Notae ad Pomponii Regularum librum singularem). Від цих доповнень до Дигест Юліана збереглося 160 фрагментів, пізніші правники теж часто посилалися на висловлювання Марцелла.

Родина

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, William Smith, Editor.
  • H. F. Jolowicz and Barry Nicholas, Historical Introduction to the Study of Roman Law (Cambridge University 1932 by Jolowicz; 3d ed. 1972 by Nicholas)