Міська церква (Умео)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міська церква Умео (швед. Umeå stads kyrka) — церква, розташована в центрі Умео, Швеція між Венортспаркен і північним узбережжям річки Умеельвен. Вона була відкритий в 1894 році.

Вона була розроблена за проектом архітектора міста Фредріка Ліндстрем Алаусі і побудована з цегли з кам'яним фундаментом. Церква була побудована між 1892 і 1894 роками, і є третьою із серії церков на тому ж проекті. Три реставрації з доповненнями в будівлі частково змінили первісний вигляд церкви.

Перша реставрація[ред. | ред. код]

У 1929 році церковна рада вирішила провести важливу відновлення церкви. Дах протікав, фреска на стелі була пошкоджена, а також інші погіршення призвели до необхідності великого відновлення; досі був проведений лише невеликий ремонт. Було також бажання знищити в 1890 році архітектурний вигляд церкви, який показує «найважчий період занепаду архітектури на сьогоднішній день».[1] Архітектору Кнуту Норденшельду було доручено оглянути церкву і внести пропозиції для відновлення, який він завершив у 1930 році. Його пропозиції призвели до численних дискусій, особливо питання про додавання проходу між лавами.[2] 27 грудня 1935 року церковна рада, нарешті, вирішила реалізувати пропозицію замку архітектора. 17 січня почалися роботи в церкви. У галереї орган і хор були розширені; вентиляційні канали були переміщені; внутрішні двері були додані біля головного входу; частина підлоги була замінена вапняковими плитами, а інтер'єр був перефарбований в м'який білий колір. Церква була знову була освячена в першу неділю Адвенту в 1937 році головуючим єпископом єпархії Лулу, Олафом Бергвістом, який брав участь у служінні.

Будівництво моста[ред. | ред. код]

У 1971 році було вирішено додати третій міст у місто, Кюркброн. На початку будівництва поряд з церквою була знайдена могила. Відповідно до Закону про давнину (швед. Fornminneslagen), будівництво було призупинено влітку 1972 року, поки область не буде досліджена археологами. Оригінальні межі кладовища були невідомі і не було ніякого реєстру або карти. Розкопки виявили сорок трун, де було близько шістдесяти скелетів. В останній могилі була знайдена табличка, що це була сім'я могила для губернатора Пера Адама Стромберга. Надгробки не були знайдені. Вважається, що надгробна плита була зруйнована у пожежі 1888 року і вся документація сімейної могили була зруйнована у вогні. Після того, як останки були розглянуті, вони були повернуті до церкви в поліетиленових пакетах. Церковний двірник поховав пластикові пакети без оформлення точного місця, і через деякий час він помер.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Olofsson, Sven Ingemar (1972). Umeå stads historia 1888-1972. Umeå Kommunfullmäktige. с. 616.
  2. Lindholm, Simon (1994). Umeå stads kyrka 100 år: jubileumsskrift. с. 68. ISBN 91-630-3164-7.
  3. Rosén, Bo (1997). Pehr Adam Stromberg : omstridd landshövding i Västerbottens län under finska kriget 1808-1809. с. 142—145. ISBN 91-971050-9-0.

Посилання[ред. | ред. код]