Опис ресурсу та доступ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Опис та доступ до ресурсів (RDA) — стандарт каталогізації, який був оприлюднений у 2010 році[1]? надає інструкції та вказівки щодо формування бібліографічних даних у цифровому середовищі. RDA призначений для використання бібліотеками, музеями, архівами та іншими закладами. Стандарт упроваджений в національних бібліотеках США, Канади, Австралії, Великої Британії. До європейської групи країн, зацікавлених в RDA, належать Данія, Норвегія, Фінляндія, Швейцарія, Шотландія, Італія, Португалія, Іспанія, Хорватія, Швеція, Німеччина, Латвія, Франція, Чехія, Австрія, Польща, Словаччина.

Виникнення

[ред. | ред. код]

Ідея RDA розвинулась на Міжнародній конференції щодо принципів та майбутнього розвитку AACR, що відбулася в Торонто в 1997 році[2]. Правом на видання стандарту володіють Американська бібліотечна асоціація, Канадська бібліотечна асоціація, Вищий інститут бібліотечних та інформаційних професіоналів (CILIP, Велика Британія). Стандарт наслідує друге видання англо-американських правил каталогізації (Anglo-American Cataloging Rules, AACR2)[3]. 23 червня 2010 року було опубліковано стандарт на сайті RDA.

Особливості

[ред. | ред. код]

Головною метою RDA є спрощення, модернізація правил бібліографічного опису та доступу до ресурсу, змінення підходу до каталогізації. RDA сприяє кластеризації бібліографічних записів (краще представлення інформації про одну і ту ж роботу) для представлення зв'язків між творами і авторами. RDA базується на міжнародних концептуальних моделях ІФЛА: «Функціональні вимоги до бібліографічних записів» (FRBR), «Функціональні вимоги до авторитетних даних» (FRAD), а також на фундаментальному документі ІФЛА «Декларація про міжнародні принципи каталогізації». Стандарт RDA узгоджено з форматами MARC21, MODS, DC, стандартом ONIX, що дає можливість використовувати зміст RDA в різних системах метаданих. Він полегшує пошук, ідентифікацію, відбір та отримання необхідної інформації користувачами.

Українські бібліотекознавці вивчають питання впровадження цього стандарту в Україні[4][5].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Joint Steering Committee for Development of RDA (19 травня 2014). RDA: Resource Description and Access. Background. Архів оригіналу за 16 жовтня 2013. Процитовано 1 січня 2015.
  2. Joint Steering Committee for the Development of RDA (1 липня 2009). International Conference on the Principles and Future Development of AACR. Архів оригіналу за 7 березня 2015. Процитовано 26 червня 2014.
  3. Стрішенець Н. Міжнародний стандарт каталогізації "Опис та доступ до ресурсу" ("Resource Description and Access"): особливості впровадження // Бібліотечний вісник. - 2016. - № 1. - С. 41-45.
  4. Стандартизація в діяльності сучасних бібліотек. www.nbuviap.gov.ua. Архів оригіналу за 10 липня 2020. Процитовано 10 липня 2020.
  5. Семінар та засідання Європейської групи RDA (EURIG) — Українська бібліотечна асоціація. ula.org.ua. Архів оригіналу за 13 липня 2020. Процитовано 11 липня 2020.

Посилання

[ред. | ред. код]