Орден дому Ліппе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орден дому Ліппе
Країна  Lipped і  Шаумбург-Ліппе
Тип орден
Нагородження
Засновано: 25 жовтня 1869
Нагороджені:
Категорія:Нагороджені орденом дому Ліппе (49)
Черговість

CMNS: Орден дому Ліппе у Вікісховищі

Князівський орден Ліппе (нім. Der Fürstlich-Lippische Hausorden), також відомий як Князівський почесний хрест Ліппе (нім. Fürstlich-Lippisches Ehrenkreuz) — династичний орден князівств Ліппе-Детмольда та Шаумбург-Ліппе.

Історія[ред. | ред. код]

Нагорода була заснована 5 жовтня 1869 року спільно правителями двох сусідніх держав — князями Леопольдом III Ліппе-Детмольдським і Адольфом I Георгом фон Шаумбург-Ліппе, які були далекими родичами.

У 1918 році, з проголошенням Веймарської республіки, вручення державних нагород Ліппе було припинене.

Опис[ред. | ред. код]

Почесний хрест 2-го класу.

Орден мав три класи (пізніше було додано четвертий) і орденську медаль в двох класах. За німецькою орденською традицією, за військові заслуги знаки ордену всіх ступенів додатково прикрашалися мечами, а якщо необхідно було підвищити престиж нагороди, врученої за громадянські заслуги — дубовим листям.

Знак ордену — мальтійський хрест білої емалі, в центрі якого розміщувалося мініатюрне накладне зображення золотої восьмикутної орденської зірки. В центрі зірки у колі білої емалі розміщувалося прикрашене червоною емаллю зображення гербової квітки дому Ліппе. Навколо центрального кола накладними золотими літерами по синій емалі був напис FÜR TREUE UND VERDIENST (укр. За вірність і службу). На зворотному боці в центрі орденського знака також накладними золотими літерами по синій емалі було написано вензель князя, який його вручив. Загострені «ластівчині хвости» мальтійського хреста були прикрашені золотими кульками. Знаки ордену принаймні вищих класів прикрашалися зверху мініатюрною золотою короною.

Стрічка ордену — червона, з облямівкою золотого відтінку. Ордени 2-го і 1-го класу носилися на шийній стрічці, інші — на нагрудній на лівому боці грудей. Орденська зірка (ідентична мініатюрному зображенню в центрі хреста) носилася лише князями-суверенами ордена.

Література[ред. | ред. код]

  • Maximilian Gritzner. Handbuch der Ritter- und Verdienstorden, Leipzig 1893
  • Jörg Nimmergut. Deutschland Katalog Orden und Ehrenzeichen von 1800—1945, München 1977
  • Reiner Schwark. Die Orden und Ehrenzeichen des Fürstentums Lippe-Detmold und des Freistaats — Land Lippe — 1778 bis 1933. Verlag topp+möller, Detmold 2005, ISBN 3-9808505-5-2