Пасхаліс Цянгас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
священник Пасхаліс Цянгас

Пасхаліс Α. Цянгас (грец. Πασχάλης Τσιάγκας, 18731907) — перший грецький православний священник, який очолив партизанський загін і загиблий в роки боротьби за Македонію.

Біографія

[ред. | ред. код]

Пасхаліс Α. Цянгас народився в 1873 році в селі Сякавце, Центральна Македонія . Його батько, Андреас Цянгас, був македономахом, тобто борцем за возз'єднання Македонії з Грецією, і бився в партизанському загоні. Сам Пасхаліс завзято пручався тискам примкнути до Болгарської екзархії. В результаті екзархісти спалили його будинок, поранили його мати і змусили залишити рідне село. Пасхаліс знайшов притулок у Серре, де став парафіяльним священником церкви Святого Пантелеймона. Восени 1906 року, після смерті батька в бою з болгарськими четниками, Пасхаліс організував і очолив загін односельців, обравши для себе псевдонім капітан Андруцос, на честь героя Визвольної війни Греції 1821-1829 рр.. Одіссей Андруцос. На чолі загону, Пасхаліс діяв в регіонах Серре і Нижня Джумая. Боротьба була на 2 фронти - проти турків і проти болгар. 24 лютого 1907 року загін був оточений в Нігославі османськими військами. Практично всі бійці загону і сам Пасхаліс Ціангас, загинули [1]. Труп попа-командира Пасхаліса Цянгаса був розчленований [2]. Цянгас став першим священником, який очолив бойовий загін і загиблим в роки боротьби за Македонію. Надалі його приклад наслідували інші священники. Сьогодні його ім'ям названа одна з центральних вулиць міста Серре [2][3][4].

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Τσιάγκας Α. Πασχάλης (Kαπετάν Ανδρούτσος) (1873—1907)
  2. а б Δήμος Σερρών
  3. Από Σέρρες, Σάκης Αραμπατζής, Σαν Σήμερα 24/2. Архів оригіналу за 4 жовтня 2013. Процитовано 4 жовтня 2013.
  4. Επιτροπής Ονοματοθεσίας Οδών και Πλατειών. Архів оригіналу за 9 серпня 2004. Процитовано 4 жовтня 2013.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Γεωργίου Μόδη, Ο Μακεδονικός Αγών και η νεώτερη Μακεδονική ιστορία, έκδ. Β’, Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2007