Протадій (мажордом)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Протадій
Protadius
Народився невідомо
невідомо
Помер 605
К'єрзі
·вбивство
Діяльність політик
Посада мажордом Бургундії
Термін 605 рік
Попередник Бертоальд
Наступник Клавдій

Протадій (д/н — 605) — мажордом франкського королівства Бургундія в 605 році.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з галло-римської родини. Фредегар описував його як «розумного і здатного чоловіка, але іноді надмірно жорстокого». Наприкінці 590-х років став одним з найбільш впливових осіб при дворі Теодоріха II, короля Бургундії. За свідченням Фредегара, цьому сприяв інтимний зв'язок Протадія з бабкою бургундського короля — Брунгільдой.

Протадій переслідував Дезидерія, архієпископа В'єна, який критикував дії Брунгільди і Теодоріха II. Заручившись підтримкою Арідая, архієпископа Ліона, Протадій в 603 році організував проведення церковного собору в Шалон-сюр-Соні. Тут Дезидерій було звинувачено в домаганнях до однієї зі своїх парафіянок, внаслідок чого позбавлено сану й заслано.

За клопотанням Брунгільди в 604 році Теодоріх II призначив Протадія титулом патрикія Бургундії, а після смерті герцога Вандальмара передав під його управління землі на схід від Юри. В цей же час Брунгільда, бажаючи ще більше підняти свого коханця, вирішила передати йому посаду мажордома, яку тоді обіймав Бертоальд. Через її інтриги той був посланий з загоном воїнів збирати податки з недавно завойованих у Нейстрії земель уздовж річки Сена. Там Бертоальд зазнав нападу нейстрійского війська, вимушений був зачинитися в Орлеані. Але війська Теодоріха II прибули на допомогу й завдали супротивнику поразки, але Бертоальд загинув в одній із сутичок.

На початку 605 року на прохання Брунгільди король призначив Протадія мажордомом королівства. Фредегар зазначав, що на новій посаді Протадій уславився брутальністю, користолюбством і надмірною вимогливістю до виплат податків, внаслідок чого збільшив кількість своїх ворогів й недоброзичливців

Цього ж року Теодоріх II розпочав військові дії проти свого брата короля Теодеберта II, короля Австразії. Командування військом було покладено на Протадія, палкого прихильника цієї війни. Втім під час збору в К'єрзі спалахнув заколот у війську. Під час відсутності короля знаті бургундці і алемани на чолі з герцогом Унциліном почали вимагати від Протадія укласти мир з австразійцями. Коли ж він відмовився це зробити, бунтівники убили його. Новим мажордомом став Клавдій.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J.M. Wallace-Hadrill, The fourth book of the Chronicle of Fredegar, Londen, 1960, S. 12,15 (IV 18,22).
  • Bachrach B. S. Merovingian Military Organization 481—751. — Minneapolis: University of Minnesota Press, 1972. — P. 76—77. — ISBN 0-8166-0621-8.
  • K. Selle-Hosbach, Prosopographie Merowingischer Amtsträger in der Zeit von 511—613 Bonn, 1974, S. 168.