Свято іменного снопа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Складені снопи

Свято іменного снопа  - свято що відзначається у народі 29 липня [1][2][3]. Цього дня в’язальниці йшли в поле одягнені в святкові кофтини та підперезані гарними фартушками. І не босі, як завжди, а в легкому шкіряному чи брезентовому взутті. Під час цього дійства співали пісні [4].

Коли жито, пшениця або ячмінь вже починали дозрівати, господиня брала хліб, сіль, “свічку-громничку” та йшла в поле “зажинати ниву”. У деяких регіонах, крім “зажинок”, робили на додачу й “закрутки”, щоб руки лиходія не зіпсувала хліба. Найстарша з жінок, взявши у жменю колоски, завязувала його вузлом, в результаті виходила “закрутка” [5]. З неї і починався іменний сніп, який мав простояти до молотьби під святими образами. Іменний сніп обмолочували окремо, а його зерна освячували у церкві та перед засівом змішували із насінням. Обмолочений, він роздавався по зернятках, людям та худобі. Соломою із першого снопа годували худобу, щоб вона не хворіла.

За народною прикметою якщо такий день дощовий, то зерно в снопах може прорости, тобто, необмолочене – згниє [6][7].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Народні прикмети, обряди і звичаї 29 липня
  2. Липневий народний прогностик
  3. Ворожейкіна О. М. Народні звичаї та обряди. - Х. : Вид. група «Основа», 2010. 223 с. [1 с. - С 140. - (Серія «Позакласна робота»). ІSВМ 978-611-00-0343-8.
  4. 29 липня - цікаво знати
  5. 29 липня: цікаві звичаї, обряди та народний прогностик[недоступне посилання]
  6. 29 липня-народний прогнозник[недоступне посилання]
  7. У народі 29 липня відзначали свято “іменного снопа”