Португальська кухня: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Thijs!bot (обговорення | внесок)
м робот додав: id:Masakan Portugis
Koshelyev (обговорення | внесок)
→‎Типові страви: Фейжоада від порт. feijoada
Рядок 20: Рядок 20:


==Типові страви==
==Типові страви==
[[Зображення:Feijoada 01.jpg|thumb|250px|Фейоада]]
[[Зображення:Feijoada 01.jpg|thumb|250px|Фейжоада]]
* Курча "Пирі-пирі" - з дуже гострим червоним перцєм
* Курча "Пирі-пирі" - з дуже гострим червоним перцєм
* Бакальяу - солена тріска. Вона відома тим, що може готуватися у 365 способів - по одному на кожен день року.
* Бакальяу - солена тріска. Вона відома тим, що може готуватися у 365 способів - по одному на кожен день року.
* Фейоада - запечені чорні боби з сушеним мясом, ковбасками, часником та ін.
* Фейжоада - запечені чорні боби з сушеним мясом, ковбасками, часником та ін.


[[Категорія:Португалія]]
[[Категорія:Португалія]]

Версія за 18:10, 22 вересня 2008

Португальська кухня - це простi i дуже смачнi страви з риби i і морепродуктів, м'яса і капусти, а також великий вибір сирів.

Основа основ – риба. Із м’яса найулюбленішою є яловичина. Хоча є досить багато страв і з птиці.

Особливе ставлення у португальських кулінарів до овочів. На крихітному клаптику землі їх багато не виростиш, тому овочі майже не нарізають, а подають цілими – сирими чи відвареними. Найпопулярніші –морква, цвітна капуста, стручкова квасоля. Порівняно з Середземномор'ям свіжої зелені вживається менше. Країна була ще незабаром досить бідною, тому португальські господарки вміють викрутитися й з дешевих продуктів приготувати надзвичайно смачні блюда.

Та, мабуть, найцікавіший розділ португальської кухні – десерти і випічка. Величезний вибір найсмачніших солодощів з мигдалем і корицею.

Риба

На всьому узбережжі, але особливо на півночі країни, важливу роль грають сардини. Правда, на південному узбережжі виловлюють тунців, однак вони занадто дороги, щоб стати народним національним блюдом. Краби, молюски й восьминоги значно дешевше, тому крокети із крабів належать до найбільш популярних національних блюд. Магазини переповнені різними сортами сардин у маслі, але населення воліє свіжі сардини, які часто жарять на ґратах. Люблять португальці й солону сушену тріску бакалау. Сушити рибу корінне населення навчилося, імовірно, від готів і нормандців, коли ті заходили в південно-європейські порти й обмінювали свої припаси на південні фрукти. У цій жаркій країні зберігання риби за допомогою сушіння досить зручний вихід з положення. У противному випадку жителі континентальних областей, куди в минулому рибу не завозили, були б змушені зовсім втратитися риби. Особливий смак, що негайно ж відзначають іноземці не тільки в бакалау, але й в інших страв з риби, надають їм пряності. Мешканець Центральної Європи не міг би виразити словами той присмак, що надає стравам досить розповсюджений римський "кмин" (Cuminum Cuminum L.).

М'ясо

Велика рогата худоба в цій країні як і раніше залишається тягловою силою, і сьогоденням скотарством з наступною переробкою молока займаються рідко. Однак не можна не здивуватися тому, як у Португалії вміють довести другосортне - третьосортне м'ясо до кондиції біфштексів. Те, що португальська господарка називає словом біфе, може взагалі не мати нічого загального з біфштексом, більше того, необов'язково буде навіть очищено від костей. Кожний шматок м'яса без костей довго витримують у провині й утирають у нього маслинове масло. І хоча м'ясо не перетвориться в ніжний біфштекс, воно все-таки здобуває досить виразний смак. Вади якості португальська господарка намагається виправити за допомогою зелені, часнику й лука. Однак загальнопоширена перевага віддається вареному або тушкованому м'ясу, що часто готується в одному посуді разом з овочами, насамперед із квасолею. Крім квасолі, важливе місце займає шпинат, мангольд (листовий буряк) і нут (баранячий горох). Даний середземноморський вид бобових і надає португальським стравам "в одному горщику" особливий смак.

Десерт

Португальці дуже люблять солодке. Витягнутий у тонке волосся жовток для прикраси десертів не тільки можна купити в магазині - рецепт його готування знає кожна проста господарка.

Напої

Варто заговорити про вино, першим на розум приходить портвейн. Його виробництву приділяється надзвичайна увага, адже портвейн становить біля третини виноробної продукції країни. Інше доводиться двома третинами на червоне й однієї третю на біле столове вино. З білих вин найвідоміше - Віньє Вердес, що йде й на експорт.

Типові страви

Фейжоада
  • Курча "Пирі-пирі" - з дуже гострим червоним перцєм
  • Бакальяу - солена тріска. Вона відома тим, що може готуватися у 365 способів - по одному на кожен день року.
  • Фейжоада - запечені чорні боби з сушеним мясом, ковбасками, часником та ін.