Операція «Ганнібал»: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
TXiKiBoT (обговорення | внесок)
м робот додав: ca:Operació Anníbal
ArthurBot (обговорення | внесок)
м робот додав: hu:Hannibal-hadművelet
Рядок 18: Рядок 18:
[[es:Operación Aníbal]]
[[es:Operación Aníbal]]
[[fi:Operaatio Hannibal]]
[[fi:Operaatio Hannibal]]
[[hu:Hannibal-hadművelet]]
[[sk:Operácia Hannibal]]
[[sk:Operácia Hannibal]]

Версія за 10:38, 7 листопада 2008

Операція Ганнібал — операція по евакуації мирного населення та військ зі Східної Пруссії Німеччиною під час Другої Світової Війни. Вважається, що під час цієї операції, протягом чотирьох місяців було евакуйоване морем до західних регіонів Німеччини понад 2 млн. чоловік. За кількістю транспортування населення та військ операція Ганнібал вважається найбільшою в світі евакуацією морем.

Операція була започаткована з ініціативи німецького адмірала Карла Деніца на початку січня 1945 р. Евакуація військ та населення була викликана наступом радянської Червоної Армії і нездатністю німецьких військ утримати фронт. Німецьким морським відомством через всі кораблі Німеччини передавалося закодоване повідомлення «Операція Ганнібал», що означало евакуацію кораблів, військ та мирного населення на захід Німеччини. В зв’язку з панікою в Східній Пруссії сотні тисяч мирного населення були евакуйовані на різних типах кораблів, часто набагато перевищуючи можливості суден. Декілька суден з біженцями, такі як «Вільгельм Ґустлофф» та «Штойбен» були атаковані радянськими підводними човнами та потоплені в Балтійському морі, що коштувало життя тисячам людей.

Врятування мільйонів людей від військових дій вважається однією з заслуг адмірала Деніца, який попри участь в уряді та війську Адольфа Гітлера користувався прихильністю багатьох німців після війни.

Джерела