Ятвяги: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
U-Bot (обговорення | внесок)
м replace [[Category: with [[Категорія:
U-Bot (обговорення | внесок)
м autowikify
Рядок 1: Рядок 1:
'''Ятвяги''', плем'я, етнічно близьке до литовців, що жило на пограниччі Київ. Руси, на півн. зах. від укр. племен. Основна територія Я. пролягала між сер. Німаном і гор. Нарвою; цю територію називано також ''Судовією''.
'''Ятвяги''', плем'я, етнічно близьке до литовців, що жило на пограниччі Київ. Руси, на півн. зах. від укр. племен. Основна територія Я. пролягала між сер. Німаном і гор. Нарвою; цю територію називано також ''Судовією''.


Вперше назву Я. знаходимо в договорі між Руссю і Візантією [[944]]. Я. визначалися войовничістю, з ними часто воювали київ. кн.; походами проти них ходили Володимир В. (983), Ярослав Мудрий (1038, 1048, 1044), Ярослав Святополкович (1112 — 13), пізніше гал.-волинські кн. Роман і Данило, які разом з мазовецьким кн. підкорили Я. З 1283 більшу частину Я. захопив Тевтонський орден (Ніж. хрестоносні лицарі), а частина Я. ввійшла до складу В. Лит. князівства і стала одним зі складників у формуванні лит. народу.
Вперше назву Я. знаходимо в договорі між Руссю і Візантією [[944]]. Я. визначалися войовничістю, з ними часто воювали київ. кн.; походами проти них ходили Володимир В. (983), [[Ярослав Мудрий]] (1038, 1048, 1044), Ярослав Святополкович (1112 — 13), пізніше гал.-волинські кн. Роман і Данило, які разом з мазовецьким кн. підкорили Я. З 1283 більшу частину Я. захопив Тевтонський орден (Ніж. хрестоносні лицарі), а частина Я. ввійшла до складу В. Лит. князівства і стала одним зі складників у формуванні лит. народу.





Версія за 18:21, 25 червня 2005

Ятвяги, плем'я, етнічно близьке до литовців, що жило на пограниччі Київ. Руси, на півн. зах. від укр. племен. Основна територія Я. пролягала між сер. Німаном і гор. Нарвою; цю територію називано також Судовією.

Вперше назву Я. знаходимо в договорі між Руссю і Візантією 944. Я. визначалися войовничістю, з ними часто воювали київ. кн.; походами проти них ходили Володимир В. (983), Ярослав Мудрий (1038, 1048, 1044), Ярослав Святополкович (1112 — 13), пізніше гал.-волинські кн. Роман і Данило, які разом з мазовецьким кн. підкорили Я. З 1283 більшу частину Я. захопив Тевтонський орден (Ніж. хрестоносні лицарі), а частина Я. ввійшла до складу В. Лит. князівства і стала одним зі складників у формуванні лит. народу.



Література