Квітка: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
U-Bot (обговорення | внесок)
м interwiki
Romanm (обговорення | внесок)
Рядок 47: Рядок 47:
[[pl:Kwiat]]
[[pl:Kwiat]]
[[pt:Flor]]
[[pt:Flor]]
[[sl:Cvet]]
[[sv:Blomma]]
[[sv:Blomma]]
[[zh:花]]
[[zh:花]]

Версія за 21:16, 14 травня 2005

Файл:Paris quadrifolia flower.jpg
Воронячий глаз чотирилистий (Paris quadrifolia)

Квітка – це відозмінений укорочений, нерозгалужений пагін з обмеженою здатністю до росту, призначений для запилення, статевого процесу і утворення насіння та плодів.

Всі внутрішні частини квітки розташовані на квітколожі, тобто його вкороченій та розширеній стебловій частині. В повній квітці є всі частини, нижні його долі утворюють оцвітину, що часто складається з чашечки та віночка, дещо вище розташовані тичинки та маточка (або маточки) – див. ліворуч.

Видовжена частина квіткового пагона під квіткою називається квітконожкою. Пагін, на якому розташована квітка або суцвіття, часто називають квітконосом. Лист, з пазухи якого виходить квітка, називають криючим по відношенню до даної квітки. У багатьох рослин на квітконіжці є невеликі листочки – приквітки. Іноді приквітками назівають криючи листи, а листочки на квітконіжках – приквітничками (наприклад, у фіалки).

Симетрія квітки

Файл:Stellaria holostea flower.jpg
Зірочник жорстколистний (Stellaria holostea)
Файл:Lamium album flower.jpg
Яснотка біла, або кропива глуха (Lamium album)

Істотною ознакою квітки є характер симетрії в розташуванні та формі її органів, особливо віночка. Якщо через квітку можна провести декілька площин симетрії – квітку називають правильною, або актиноморфною (ліворуч). Якщо ж частини одного кола квітки різні і розташовані так, що площина симетрії тільки одна – її називають зигоморфною, або неправильною (праворуч).

Оцвітина

Файл:Polygonum odoratum flower.jpg
Купена лікарська (Polygonum odoratum)
Файл:Geum urbanum flower.jpg
Гравілат міський (Geum urbanum)

Оцвітину називають простою, якщо всі її листочки однотипні (ліворуч). Подвійна оцвітина складається з чашечки та віночка. Чашечка – це зовнішнє коло подвійної оцвітини, що виконує переважно функцію захисту; листочки, що складають чашечку – чашолистики – найчастіше бувають зеленими (праворуч), рідше – забарвленими.

Віночок

Файл:Oxalis acetosella flower.jpg
Кислиця звичайна (Oxalis acetosella)
Файл:Campanula persicifolia flower.jpg
Дзвоник персиколистний (Campanula persicifolia)

Віночок – внутрішня, найбільш помітна частина подвійної оцвітини, що пристосована для приваблення запилювачів. Листочки, що утворюють віночок, називаються пелюстками. Віночок буває роздільнопелюстковим (ліворуч) або спайнопелюстковим (праворуч).

Ірис аїровидний (Iris pseudacorus)

В пелюстці нижня, більш вузька частина – нігтик – може значно відрізнятися від верхньої, розширеної – відгону (ліворуч).

В спайнопелюстковому віночку розрізняють трубку, відгін та зев – місце переходу трубки у відгін. Кількість зубців, лопастей або долей відгону звичайно вказує на кількість зрощених пелюсток.

Файл:Veronica chamaedris flower.jpg
Вероніка дубравна (Veronica chamaedris)
Файл:Solidago virgaurea flower.jpg
Золотарник звичайний (Solidago virgaurea)

Залежно від співвідношення величин трубки та відгону, та від форми відгону, розрізняють різні форми віночка, наприклад: колесоподібний (ліворуч), дзвоникоподібний (у дзвоника), трубчастий, язичковий (праворуч), двогубий (у яснотки).