Терміново... Таємно... Губчека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Терміново… Таємно… Губчека
рос. Срочно… Секретно… Губчека
Жанр історичний фільм
Режисер Олександр Косарєв
Сценарист Валерій Шульжик
Оскар Волін
У головних
ролях
Степан Ємельянов
Ірина Короткова
Петро Вельямінов
Сергій Мартинов
Олег Лі
Оператор Ігор Богданов
Композитор Олексій Рибников
Художник Сергій Портной
Кінокомпанія "Мосфільм"
Тривалість 90 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1982
IMDb ID 0252016

«Терміново… Таємно… Губчека» (рос. «Срочно… Секретно… Губчека») — радянський художній фільм 1982 року, знятий на кіностудії «Мосфільм».

Сюжет[ред. | ред. код]

1921 рік. Період Громадянської війни в Радянській Росії, Якутія.

Червона армія тіснить загони білогвардійців, які домовляються про допомогу від японців в постачанні зброї в обмін на цінне якутське хутро. Про ці плани стає відомо губернській надзвичайної комісії по боротьбі з контрреволюцією і саботажем (рос. «Губчека») і в тил білогвардійцям направляється спеціальний загін НК.

Загін на чолі з командиром Аксьоновим (Степан Ємельянов) і комісаром Басмановою (Ірина Короткова) відбиває у білогвардійців склад з великими запасами хутра, заготовленого для переправлення за кордон. Під час захоплення складу поранений провідник, який в дорозі вмирає. Повернення спецзагону і «м'якого золота» в розташування Червоної армії стає неможливим.

Невеликий загін ховає свій цінний вантаж, а сам ховається на покинутій заїмці. Для того, щоб провести загін по тайзі і доставити хутро, «Губчека» направляє в загін нового провідника. Зв'язковий на прізвисько «Лісник» повинен прибути на пароплаві до Якутська, але зв'язкового і групу пасажирів заарештовує капітан Кандоуров (Петро Вельямінов).

Капітан Кондауров, поручик Вольнов (Сергій Мартинов) і японський полковник Хігучі повинні зрозуміти, хто з пасажирів є зв'язковим: шахрай, білогвардійський капітан, професор, гімназист або святий отець? Таке ж питання ставить собі і спеціальний загін НК.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]