Очікує на перевірку

Тифлокоментування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тифлокоментування (ТКН) — лаконічний опис предмета, простору або дії, які незрозумілі сліпому або слабозорому без спеціальних словесних пояснень.

Історія

[ред. | ред. код]

Тифлокоментування, як радіорепортажі із спортивних та суспільних подій, наукових виставок, політичних заходів стало поширюватися у колишньому Радянському Союзі з 1920 років[1].

Тифлокоментування фільмів (стислий закадровий опис візуальної частини фільму) існує у світовій практиці вже понад 30 років, але в Україні такі проекти почали запускати лише в 2013 році. Першим був мультфільм «Сонячний коровай», виконаний на громадських засадах у Львові[2].

Виникнення і формування ТКН було майже одночасним і йшло паралельно як на Заході, так і в Радянському Союзі аж до епохи Перебудови. Оскільки ці процеси не перетиналися, з'явилося два терміни, що позначають цю діяльність: ТКН — в СРСР, і аудіодискрипція — на Заході.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Демчук, Андрій. Відеоконтент для незрячих: методи тифлокоментування. https://cyberleninka.ru/article/n/videokontent-dlya-nezryachih-metod-tiflokomentuvannya/viewer. "Львівська політехніка" Україна. Процитовано 24 липня 2024.
  2. Як роблять кіно для незрячих. The Village Україна (укр.). 26 квітня 2017. Процитовано 22 липня 2024.

Література

[ред. | ред. код]
  • Відеоконтент для незрячих: метод тифлокоментування / А. Б. Демчук // Радіоелектроніка, інформатика, управління . - 2014.