Тотоя Хоккей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тотоя Хоккей
魚屋 北渓
«П'ять журавлів біля краю води»
Ім'я при народженні Івакудо Тацуюкі
Народився 1780(1780)
Едо
Помер 20 травня 1850
Едо
Підданство Японія
Діяльність митець, художник укійо-е, графік, художник-гравер
Відомий завдяки художник
Alma mater школа Кацусіка
Вчителі Кацусіка Хокусай і Kanō Korenobud
Відомі учні Яшима Гакутей і Aoigaoka Keiseid

Тотоя Хоккей (1780 — 20 травня 1850) — японський художник періоду Едо. Використовував псевдоніми Аойґадзоно, Аойґаока, Кйосай.

Життєпис[ред. | ред. код]

Справжні ім'я та прізвище — Івакудо Тацуюкі. Народився 1780 року в Едо. Спочатку він торгував рибою, що визначило згодом його творче ім'я — Тотоя. Потім захопився малювання, якому спочатку навчався у Кано Коренобу, голови школи Кобікітьо (гілки школи Кано). Потім став улюбленим учнем Кацусіка Хокусая.

З 1800 року стає відомим як ілюстратор до книг з сатиричними віршами кьока, пародійними оповідання саребон, побутових оповідань ханасібон. загалом виконав малюнків до більше ніж 100 книг, близько 20 поетичних збірок. Найцікавішими є ілюстрації до роману «Дванадцять годин північного села» (автор Ісікава Масамоті). Розквіт творчості припадає на 1820—1830-ті роки. Був вчителем художників Яшима Гакутея і Нісімото Кейсецу. Помер у 1850 році у віці 70 років. Він похований у храмі Рухудзі в Аоямі.

Творчість[ред. | ред. код]

В ранніх роботах Хоккея відчувається вплив його вчителя Хокусая. В подальшому став універсальним художником, який використовував різні підходи і працював у стилях, використовуючи техніки від раннього художника жанру укійо-е художника Хішікава Моронобу до західноєвропейських.

Значну увагу приділяв створенню сурімоно (на кшталт вітальної листівки на свята), який виконав близько 800. Їх сюжети різноманітні, часто зображене є алюзією на класичну літературу. Відомою є серія сурімоно «Суйкоден» і п'ять елементів" (1830-ті роки), діптих «Гори і гори». У ній п'ять героїв китайського роману «Річкове прибережжя» представлені як п'ять природних елементів — вогонь, земля, дерево, метал і вода. Досить часто Тотоя Хоккей створював серії сурімоно для літературних гуртків — антології віршів. Кількість аркушів (гравюр) в серії зазвичай збігалася з числом поетів, що входили до такого гуртка. Так, у «Серії з тридцяти шести птахів і тварин» для поетичного гуртка «Сіпорен» кожен аркуш містить зображення одного з представників фауни — олень, ластівка, фазан. У верхній частині композиції в синій облямівці представлені символи удачі (так звані щасливі предмети) — об'єднувальний елемент усієї серії.

Він також виготовив повнокольорові гравюри нісікі-е («парчеві картинки») в найрізноманітніших жанрах, зокрема муса-е (зображення самураїв) і бідзінга (зображення красунь). Відомими роботами є «Відомі місця з різних провінцій» (15 гравюр, 1835—1836 роки), книга ескізів «Хоккей-манга».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Charlotte van Rappard-Boon, et al. Hokusai and His School: Japanese Prints, с. 1800—1840 // Catalogue of the Collection of Japanese Prints. Amsterdam: Rijksmuseum, 1982. Part 3. 159 p
  • Karpenter J. Reading Surimono: The Interplay of Text and Image in Japanese Prints. Leiden: Hotei Publishing, 2008. 432 p.
  • Marks, Andreas (2012). Japanese Woodblock Prints: Artists, Publishers and Masterworks: 1680—1900. Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-0599-7.