Фу Хао

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фу Хао
Народилася невідомо
Померла бл. 1200 до н. е.
Їнь 殷 (натепер Їньсюй)
Поховання Tomb of Fu Haod
Підданство династія Шан 商
Діяльність консортка, воєначальник, політична діячка
У шлюбі з У-дін
Діти Ван Цзє

Фу Хао (*妇好, д/н —бл. 1200 до н. е.) — китайська військова діячка, дружина У-діна, володаря династії Шан.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження і родину немає відомостей. Була однією з 64-х дружин володаря У-діна (1238–1180 до н. е.). Є однією з видатних жінок династії Шан. Померла ще за життя чоловіка. Хоча вона й не згадується в письмових джерелах чжоуського періоду, її ім'я фігурує у не менш ніж 170–180 написах на ворожильних кістках.

Відомо, що вона очолювала військові кампанії шанців, що свідчить про значний статус її родини та напівматріархальний характер тогочасної китайської держави. Є відомості про її перемоги над державами ту-Фан, Ба, Ї, Цян. Завдяки військовим талантам і звитязі Фу Хао стала шанованою. Надалі, після смерті Фу Хао, шанські військовики закликали її дух для перемог.

Водночас Фу Хао виконувала обов'язки верховної жриці та оракула-заклинателя. Володар У-дін, що мав монополію на здійснення ритуалів, доручав здійснення подібних Фу Хао. Про це свідчать дослідження археологів.

Після смерті було зведено велику гробницю, виявлену у 1976 році. Похоронний інвентар Фу Хао складався з 7000 раковин каурі, що були у той час засобом грошового обігу, і 1928 предметів: 440 бронзових виробів, 130 зразків зброї, 220 посудин, набір з 50 великих і малих дзвонів і 3 дзеркала; 790 нефритових виробів та необроблених шматків нефриту, зокрема 14 ритуально-церемоніальних дисків-бі та «кубків»-цун і прикраси; 550 виробів з кістки; набір статуеток (людей, тварин і птахів) з нефриту, каменя та бронзи. Гробниця має величезну культурну цінність, оскільки на відміну від інших царських поховань династії Шан вона не була пограбована у пізніші часи.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Helmut Brinker und Roger Goepper: Kunstschätze aus China. Zürich 1980, S. 29-31
  • Chang K.C. Shang Civilization. New Haven–L., 1980.
  • Bagley R. Shang Archeology // The Cambridge History of Ancient China from the Origins of Civilization to 221 B.C. / Ed. by M. Loewe and E. L. Shaughnessy. Cambridge, 1999