Шістнадцятирічні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шістнадцятирічні
Šešiolikmečiai
Жанрвійськовий
драма
пригодницький
РежисерРаймундас Баніоніс
СценаристВітаутас Петкявічюс
У головних
ролях
Шарунас Бартас
Стасіс Лінда
ОператорЙонас Томашявічюс
КомпозиторФаустас Латенас
ХудожникГалюс Клічюс
КінокомпаніяЛитовська кіностудія
Тривалість193 хв. (3 серії)
КраїнаСРСР СРСР
Рік1986
IMDbID 1390921

«Шістнадцятирічні» («Šešiolikmečiai») — радянський трисерійний телефільм 1986 року, знятий режисером Раймундасом Баніонісом на Литовській кіностудії.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Телесеріал. Соціально-пригодницький фільм про покоління 1930-х років, про хлопців, яких війна та повоєнна класова боротьба надто рано позбавили дитинства, змусивши взяти на свої плечі непосильну ношу проблем дорослого світу.

Дія першої серії відбувається у довоєнному Каунасі. Десятирічні хлопчаки живуть турботами свого дитячого світу. Команда сина робітника, Лаурінаса, захищає сад — місце, де вони грають і тренуються — від зазіхань компанії сина судді, Вісбараса.

У другій серії дія відбувається у 1943 році. Війна безжально швидко перетворила хлопців на маленьких чоловіків, які активно допомагають дорослим у їх боротьбі з німцями. Головний герой фільму, Лаурінас, зі своїм близьким другом Лодою виконують різні доручення партизанів і допомагають ув'язненому батькові Лаурінаса підготуватися до втечі.

Місце дії третьої серії — післявоєнний Каунас. Вчорашні хлопчики перетворилися на шістнадцятирічних підлітків. Вони змужніли, але ще ходять до школи. Якось хлопцям дають важливе доручення — вони мають допомогти схопити банду злочинців, які грабують місцевих жителів. Під час переслідування від рук бандитів гине Лода, і тепер Лаурінас має помститися за друга.

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]