Клан О'Кахан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Давні клани Ірландії. Локалізація володінь кланів біля 800 року. Показані землі Кінахта, що стали потім "Країною О'Кахан.
Портрет Маргарити О'Кахан художника Гаррета Морфі.

Клан О'Кахан (ірл. — Ó Catháin) — клан О Кахайн — один із давніх кланів Ірландії. Назва клану перекладається як «Онуки Кахана». Клан О'Кахан утворився як септа клану Кенел н-Еогайн — гілки клану Північних О'Нейллів (О'Нілів).

Історія клану О'Кахан[ред. | ред. код]

Клан О'Кахан виник на землях Лагган — на території нинішнього графства Донегол. Потім клан О'Кахан поступово поширював свою владу на схід — особливо сильна експансія була в XII столітті. Клан О'Кахан витісняв Ві Конхобайр з земель Кінахт у сучасному графстві Деррі. Клан О'Кахан запанував в землях Кінахт та Колерайн і панував там аж до XVII століття, коли ці землі були захоплені Англією і заселені англійськими поселенцями. Ці землі традиційно називають «Країною О'Кахан». Вожді клану О'Кахан традиційно коронували вождів кланів О'Нейлл та Кенел н-Еогайн, в тому числі і королів ірландського королівства Тір Еогайн. При цій церемонії коронування вожді клану О'Кахан кидали взуття на вождів кланів чи королів. І це одначало, що вони вступали в права вождівства чи королів.

Крім ольстерського клану О'Кахан існують ще септи Ві Кахайн в Коннахті, а також септа О'Кахайн серед клану Ві Фіахрах.

Назви клану О'Кахан мають чисельні варіації: Кахан (ірл. — Cahan), МакКаухан (ірл. — McCaughan), О'Кейн (ірл. — O'Kane), Кейн (ірл. — Kane), О'Кін (ірл. — O'Keane), О'Кеан (ірл. — O'Kean), О'Кіін (ірл. — O'Keene), Кіін (ірл. — Keen), Кіен (ірл. — Keene), Кайн (ірл. — Kain), О'Кайн (ірл. — O'Kaine).

Перші повідомлення про клан О'Кахан в історичних джерелах з'являються в записах 1138 року. У XIII столітті був відомий вождь клану Ку Майге на н-Галл О Кахайн. Відновлення пріорату та монастиря Дангівен пов'язують саме з Ку Майге на н-Галл О Кахайн. Хоча, більшість істориків схиляється до думки, що ці події мали місце наприкінці XV століття.

Клан О'Кахан будував замки для захисту своїх земель, замки були побудовані в живописних місцях і становили цілу систему оборони. Замок Лімаваді був головним замком у цій системі. Ще був замок на берегах озера Енах-Лох, замок Колерайн, замок Костелроу для захисту земель Банн. Згідно ірландської історичної традиції вождем клану О'Кахан був в свій час вождь на ймення Дермонт. Він мав 12 синів і для кожного він збудував окремий замок. Імення цих синів наступне: Куї (предок володарів замку Лімаваді), Дермонт, Турлу, Шейн, Браян, Дональд, Мурто, Донох, Найлл, Овен, Евенні, Патрік. Їхніми замками були замки: Бенбрадах, Лімаваді, Сватреа, Гленкін біля Гарваха, Фландер нижче Дуневена, замок Троянди біля Колерайн, замок Баллішескі біля Біх-хілл, Клондермотт, Кулнамінін, Тірголін, замок Троянди.

У 1542 році замок Лімаваді (Лейм ан Вадай) обложила англійська армія, яку очолив Джеймс Батлер — IX граф Ормонд, лорд-скарбник Ірландії. Їхнім союзником був клан МакКвіллан. Замок був взятий штурмом. Весь гарнізон загинув при штурмі, поранених і полонених вбили. З того часу замок стоїть пусткою і перетворився в повні руїни.

У 1586 році клан О'Кахан захопив замок Колерайн. У 1602 році під час Дев'ятирічної війни в Ірландії англійські війська захопили замок Колерайн. У 1607 році клан О'Кахан спробував знову захопити замок Колерайн, але невдало.

Наприкінці XVI століття «Країна О'Кахан» була перетворена в графство Колерайн. Більшість вождів клану О'Кахан втекли з Ірландії в 1607 році під час так званої «Втечі графів». Після поразки ірландських кланів в так званій Дев'ятирічній війні в Ірландії клан О'Кахан втратив свої землі, які були передані англійським та шотландським колоністам. На землях клану О'Кахан були утворені графства Деррі, Антрім, Донегол, Тірон. Після Втечі графів у 1607 році Домналл Баллах О'Кахан — вождь клану О'Кахан, що був колись посвячуй в лицарі королевою Англії, був взятий в полон і відправлений в Лондонський Тауер, де і помер в ув'язненні в 1626 році. Після смерті цього вождя клану клан О'Кахан не має вождя клану до цього часу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • The Annals of Ulster, AD 431—1201, CELT: Corpus of Electronic Texts, 2003, retrieved 2011-05-23
  • Anderson, Alan Orr, ed. (1922), Early Sources of Scottish History A.D. 500 to 1286 (2 vols), Edinburgh: Oliver and Boyd
  • Clancy, Thomas Owen (2008), «The Gall-Ghàidheil and Galloway», Journal of Scottish Name Studies, 2: 19–50, ISSN 1747-7387
  • Duffy, Séan (2004), «The Lords of Galloway, Earls of Carrick, and the Bissets of the Glens: Scottish Settlement in Thirteenth-Century Ulster», in Edwards, David, Regions and Rulers in Ireland, 1100—1650, Dublin: Four Courts Press, pp. 37–50, ISBN 1-85182-742-0
  • Bardon, Jonathan, A History of Ulster. The Black Staff Press, 2005. ISBN 0-85640-764-X