Іван Іванович (князь рязанський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Іванович
Помер 1343
Країна Велике князівство Рязанське
Знання мов російська
Титул князь
Рід Рюриковичі
Батько Іван Ярославич Рязанський
У шлюбі з Agrippina Glebovnad
Діти Anastasiya Ivanovna Ryazanskayad і Олег Іванович

Іван II Іванович Коротопол (рос. Иван Иванович Коротопол; д/н — 1343) — князь рязанський у 13271342 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Івана Ярославича, великого князя Рязанського. Після смерті того 1327 року разом із стрийком Олександром спадкував Рязань. Ймовірно спочатку Іван II був «молодшим» князем. 1333 року разом з Олександром брав участь у поході Івана I Даниловича, великого князя Володимирськогоі Московського, на Новгород.

1339 року після смерті Олександр став одоосібним князем, отримавши на це ярлик в хана Узбека. У 1340 році Іван Іванович супроводжував темника Товлубія, посланого Узбеком проти смоленського князя Івана Олександровича. Дорогою він зустрів свого стриєчного брата князя Олександра Михайловича Пронського, який віз Орду данину в обхід рязанського князя, висловлюючи цим незалежність. Іван Рязанський захопив Олександра Михайловича, пограбував його, привіз в Переяславль-Рязанський, де стратив його. За цим приєднався до ординського війська під Смоленськом. Проте ординцям і руським князям місто взяти не вдалося.

У 1342 року князь Ярослав-Дмитро Пронський, син загиблого Олександра Михайловича, отримав ярлик в Узбека на Рязанське князівство з ординським військом підійшов до Переяслава-Рязанського. Після 1-денного спротиву Іван Іванович втік зі столиці, яку захопив його супротивник. У 1343 році Івана було вбито за невідомих обставин.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Агрипіна Глібовна

Діти:

  • Софія (д/н—1364), дружина Всеволода Олександровича, великого князя тверського
  • Анастасія (д/н— після 1371), дружина боярина Івана Мирославича
  • Олег (1336—1402), великий князь Рязанський

Джерела[ред. | ред. код]

  • Андреев А., Корсакова В. Рязанские князья // Русский биографический словарь: в 25 томах. — СПб.—М., 1896—1918.
  • Войтович Л. В. 3.6. Святославичі. Чернігівські, муромські і рязанські князі. // Князівські династії Східної Європи (кінець IX — початок XVI ст.): склад, суспільна і політична роль. — Львів: Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича, 2000. — 649 с. — ISBN 966-02-1683-1.