Інгер-Лена Ламм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інгер-Лена Ламм
швед. Inger-Lena Lamm
Народилася 27 грудня 1942(1942-12-27) (81 рік)
Лунд
Країна  Швеція[1]
Діяльність фізик
Alma mater Лундський університет
Галузь медична біофізика
Заклад Лундський університет
Особ. сторінка researchgate.net/profile/Inger-Lena-Lamm
Див. також: Інгер

Інгер-Лена Ламм, уроджена Гультберг (швед. Inger-Lena Lamm; 27 грудня 1942) — шведська вчена, математик, фізик. Перша жінка в Швеції, яка добровільно здобула військову освіту, мріяла стати військовим пілотом[2][3].

Біографія[ред. | ред. код]

Інгер-Лена Гультберг народилася й виросла в Лунді. Батько був учителем, а мати — літературознавцем. З юності Інгер-Лена зацікавилася технікою. У середній школі зосередилася на математиці, працювала над спеціальним проєктом з аеродинаміки. Її цікавили автомобілі та мотоцикли. Під час вивчення англійської мови в Англії, у свій вільний час спостерігала за літаками в аеропортах Кройдон і Біггін Гілл. Свій перший політ здійснила у Швеції у старому двомісному SK 16.[2]

Вивчала фізику в Лундському університеті. Влітку 1962 року вона стала першою жінкою, що вступила до школи ВПС Швеції у Вестеросі, де більшість часу вона проводила в центральній майстерні як бортінженер. Була єдиною жінкою в групі з 30 осіб, у 1964 році здобула фах бортінженера. Однак було зрозуміло, що її ніколи не допустять до служби у військово-повітряних силах. У результаті Інгер-Лена вирішила продовжити навчання в Лундському університеті.[2][3]

Здобувши освіту, Ламм працювала медичним фізиком у госпіталі Лундського університету до виходу на пенсію в 2010 році.[3] Займалася дослідженнями в галузі лікування ракових захворювань, була науковим консультантом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/var-historia/artiklar/inger-lena-hultberg/
  2. а б в Inger-Lena Hultberg: Sveriges första kvinnliga värnpliktige (sueco) . Försvarsmakten. Архів оригіналу за 23 серпня 2019. Процитовано 15 de diciembre de 2016.
  3. а б в Inger-Lena - Första trulan vid LTH (PDF) (sueco) . LTH. Архів оригіналу (PDF) за 19 жовтня 2020. Процитовано 15 de diciembre de 2016.