Інститут астрономічних обчислень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інститут астрономічних обчислень
Головний корпус
Головний корпус
Головний корпус
Основні дані
Засновано 1700
Приналежність Астрономічний центр, Гайдельберзький університет Рупрехта-Карла
Сфера астрономія
Контакт
Ключові особи Директори - Єва Гребель і Йоахім Вамбсґанс
Розташування Гайдельберг
Країна  Німеччина
Адреса Німеччина Німеччина Гайдельберг 69120, вул. Мьонхгофштрасе 12-14
Тип науково-дослідний інститут і астрономічна обсерваторія
Вебсторінка ari.uni-heidelberg.de
Мапа
Мапа

CMNS: Інститут астрономічних обчислень у Вікісховищі

Інститут астрономічних обчислень (нім. Astronomisches Rechen-Institut; ARI) — науковий інститут у складі Гайдельберзького університету. Був заснований в Берліні в 1700, в 1945 переїхав в Гайдельберг, в 2005 увійшов до складу Центру астрономії Гайдельберзького університету. Історично спеціалізувався на складанні й аналізі зоряних каталогів. Зараз основними темами досліджень є галактики, зоряна динаміка, гравітаційне лінзування.

Історія[ред. | ред. код]

Інститут бере свій початок від Наукової організації курфюрста Бранденбургського, заснованої в Берліні в 1700 році, першим астрономом якої був Ґоттфрід Кірх[en], і Берлінської обсерваторії.

У 1874 році Вільгельм Ферстер заснував «Обчислювальний інститут для Видання Берлінського астрономічного щорічника», щоб впоратись з постійно зростаючим обсягом обчислення астрономічних ефемерид. Інститут зайняв власну будівлю на території Берлінської обсерваторії. Більшість астрономів тепер працювали в цій теоретичній установі — на додачу до практичної, спостережної частини самої обсерваторії. Під загальним керівництвом Ферстера обчислювальний інститут очолив Фрідріх Тітьєн, який працював в обсерваторії з 1861 року.

Після смерті Тітьєна Юліус Баушинґер[en] був запрошений до Берліна в 1896 році як його наступник. Наступного року він домігся повної незалежності інституту. У 1912 році інститут переїхав до нової будівлі в районі Берлін-Ліхтерфельде.

У 1944 році інститут передали до Військово-морським силам і передислокували до Сермута в Саксонії, щоб уникнути пошкоджень від бомб.

Після Другої світової війни директор Август Копф переніс більшу частину інституту в Гайдельберг. Спочатку інститут безпосередньо підкорядковувався землі Баден-Вюртемберг, а 2005 був переданий Гайдельберзькому університету і увійшов у склад Центру астрономії Гайдельберзького університету[1].

Директори[ред. | ред. код]

З 1700 по 2007 інститутом керував один директор, а з 2007 — два співдиректори:

Корпуси інституту[ред. | ред. код]

Нойбау (Нова будівля)
Нойбау (Нова будівля) 
Бібліотека
Бібліотека 
Аулербау
Аулербау 
Будівля на Веберштрасе
Будівля на Веберштрасе 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zur Geschichte des Astronomischen Rechen-Instituts. Архів оригіналу за 19 червня 2016. Процитовано 17 листопада 2022.

Посилання[ред. | ред. код]