Іонічно-Адріатичний газопровід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іонічно-Адріатичний газопровід
Місцезнаходження
Країна Албанія Албанія,
Чорногорія Чорногорія
Боснія і Герцеговина Боснія і Герцеговина,
Хорватія Хорватія
Напрямок північно-західний
Починається в Фієр
Завершується в Спліт
Загальна інформація
Тип газопровід
Статус проєкт
Очікуваний 2025
Технічна інформація
Довжина 540 km (340 mi)

Іонічно-Адріатичний газопровід (хорв. Jonsko-jadranski plinovod, IAP) — задуманий газопровід у Південно-Східній Європі. Має проходити від Фієра в Албанії через Чорногорію та Боснію і Герцеговину до Спліта в Хорватії.

У Фієрі IAP буде з'єднано із Трансадріатичним газопроводом. Компанія Trans Adriatic Pipeline AG підписала меморандуми про взаєморозуміння з розробниками проєкту IAP, в тому числі з Plinacro (Хорватія), BH-Gas (Боснія і Герцеговина) та з урядами Чорногорії й Албанії.[1][2][3]

У Спліті трубопровід буде під'єднано до наявної газотранспортної системи Хорватії. На додачу його можуть сполучити з іншою новою газовою інфраструктурою, включаючи СПГ-термінал «Крк» на острові Крк.[1][2]

Довжина трубопроводу становитиме 540 км. Він буде двоспрямованим, а його пропускна здатність сягне 5 млрд кубометрів природного газу на рік:[1][2] по одному мільярду кубометрів для Албанії та Боснії і Герцеговини, 0,5 млрд м3 для Чорногорії, 2,5 млрд м3 для Хорватії та сусідніх країн.

Міністерську декларацію щодо проєкту IAP підписано 25 вересня 2007 року в рамках Енергетичного співтовариства.[4]

Див. також

[ред. | ред. код]

Адріатично-Іонічна автомагістраль

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в Badalova, A. (25 липня 2011). TAP, Albania Consider Linking Pipelines. Downstream Today. Trend News Agency. Процитовано 31 грудня 2011.
  2. а б в MOUC signed for TAP-IAP interconnection. Pipelines International. 2 серпня 2011. Процитовано 31 грудня 2011.
  3. TAP pipeline, Bosnia's BH-Gas ink cooperation agreement. PennEnergy. PennWell Corporation. 7 квітня 2011. Процитовано 31 грудня 2011.
  4. Ministerial declaration on the Ionian Adriatic Pipeline project (PDF). Енергетичне співтовариство. Архів оригіналу (PDF) за 23 квітня 2012. Процитовано 31 грудня 2011.

Посилання

[ред. | ред. код]