Історія Настаджо дельї Онесті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Історія Настаджо дельї Онесті» — це серія картин Сандро Боттічеллі, виконаних в 1483 році на замовлення Лоренцо Медічі для того, щоб зробити весільний подарунок Джаноццо Пуччі і Лукреції Біні.

Історія[ред. | ред. код]

Серія з чотирьох панелей, які, можливо, призначалися в голову весільного ліжка або для кассоне (скрині) з весільним приданим, як подарунок з приводу шлюбу Джаноццо Пуччі і Лукреції Біні, зокрема на картинах можна побачити два сімейні герби (Медічі та Пуччі/Біні).

Всі чотири картини залишалися у Флоренції у палаці родини Пуччі, поки в 1868 році три не були продані. Згодом вони зберігались в різних колекціях, а 1929 року Франциско де Асіс Камбо купив три у спадкоємців Йозефа Спірідона та у 1941 році передав їх в музей Прадо. Четверта картина під назвою «Весільний бенкет» вважалась втраченою протягом століть, але знову з'явилась у Флоренції у квітні 2004 року на виставці Боттічеллі-Філіппіно Ліппі в Палаццо Строцці і певно ніколи не залишала свою початкову обитель у Палаццо Пуччі.

Тема[ред. | ред. код]

Історія Настаджо дельї Онесті — восьма оповідь п'ятого дня у «Декамероні» Боккаччо, яка розповідає про дворянина, якому відмовила його кохана (дочка Паоло Траверсарі). Покинувши Равенну, він бачить в лісі біля міста примарну сцену: колишній коханець і дама серця, яка йому відмовила, що давно померли, приречені повторювати вічне трагічне полювання, коли вершник вбиває свою кохану і згодовує її собакам. Онесті організовує бенкет в лісі для своїх гостей там, де він побачив цю сцену, з метою переконати свою кохану уникнути фатальної долі. Дама бажає уникнути подібної долі, приймає любовні аванси Онесті і вони одружуються.

Опис[ред. | ред. код]

Чотири панелі виконані темперою по дереву, три з них знаходяться в музеї в Прадо, Мадрид, останній четвертий епізод — в Палаццо Пуччі у Флоренції. Кожна з перших трьох картин має кілька сцен (які перетікають одна в одну), щоб легко ілюструвати історію з використанням різних можливостей, які роблять образи живими і різноманітними. Четверта картина ламає серію, вона жене видіння і повертається в реальність для того, щоб правильно передати послання нареченим і задовольнити замовника.

Назва Картина Розміри Сюжет Музей
1 Настаджо зустрічає даму і вершника у лісі Равенни 83×138 см Настаджо дельї Онесті, якому відмовила дочка Паоло Траверсари, полишає Равенну. Він задумливо йде сосновим лісом біля Равенни; його меланхолійні роздуми перериваються появою оголеної дівчини, яка тікає від вершника з собаками, які хочуть її вкусити. Національний музей Прадо, Мадрид
2 Вбивство дами 83×138 см Настаджо з жахом спостерігає, як вершник розрізує спину дівчини, яка впала, і дістає її серце, яке віддає собакам на корм; після цього дівчина оживає і сцена повторюється. Вершник виявляється прадідом Настаджо - Гвидо дельї Анастаджі, який покінчив з собою, коли йому відмовила кохана, і тепер вони вдвох спокутують гріхи, кожну п'ятницю переживаючи сцену погоні та вбивства у лісі. Настаджо тікає, а за його спиною сцена повторюється. Музей Прадо, Мадрид
3 Бенкет у лісі 84×142 см Настаджо влаштовує пир у лісі, де відбувалася побачена ним жахлива сцена, для родини Траверсарі, бажаючи, щоб гості її побачили. Нажахана перспективою схожої спокути, дочка Паоло Траверсарі погоджується вийти заміж за Настаджо. Музей Прадо, Мадрид
4 Весілля Настаджо дельї Онесті 83×142 см Весілля документально показує пишноту святкувань тих часів у Флоренції[1]. На зображенні можна побачити герби (на колонах, зліва направо) Пуччі, Медічі та Пуччі/Біні приватна колекція в Палаццо Пуччі, Флоренція

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Одно из таких святкувань, яке було присвячено весіллю Бернардо Ручеллаї та Нанніни Медічі, описано в різних джерелах.

Посилання[ред. | ред. код]

  • La historia de Nastagio degli Onesti (I) (ісп.). Museo del Prado. Архів оригіналу за 21 березня 2013. Процитовано 17 березня 2013.
  • La historia de Nastagio degli Onesti (II) (ісп.). Museo del Prado. Архів оригіналу за 21 березня 2013. Процитовано 17 березня 2013.
  • La historia de Nastagio degli Onesti (III) (ісп.). Museo del Prado. Архів оригіналу за 21 березня 2013. Процитовано 17 березня 2013.
  • Bruno Santi, Botticelli, in I protagonisti dell'arte italiana, Scala Group, Firenze 2001. ISBN 8881170914
  • «Botticelli», en Los grandes genios del arte, n.º 29, Eileen Romano (dir.), Unidad Editorial, S.A., 2005, ISBN 84-89780-97-8.
  • L. Cirlot (dir.), Museo del Prado II, Col. «Museos del Mundo», Tomo 7, Espasa, 2007. ISBN 978-84-674-3810-9, págs. 132—133.

Див. також[ред. | ред. код]