Темпера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богумир Яронек, «Дубровник», картина темперою, 1910 р.

Те́мпера (італ. tempera, від temperare — змішувати в належній пропорції, змінювати, стримуватися[1]) — фарби, що готуються на основі сухих порошкових мінеральних пігментів і (або) їхніх синтетичних аналогів. Сполучною речовиною темперних фарб слугують емульсії — розведений водою жовток цільного курячого яйця, сік рослин тощо.

Склад[ред. | ред. код]

Темпера різних кольорів

Темпера складається з пігмента та емульсії води, яєчних жовтків або цілих яєць. Іноді до її складу входять клей, мед, молоко[2], ґлей[3]. Яєчний жовток, який входить до складу темпери, містить ненасичені жирні кислоти, що полімеризуються під дією кисню, утворюючи нерозчинну водою плівку[4].

Темпера швидко висихає, утворюючи гладке матове покриття. Ця фарба довговічна, не втрачає колірних якостей з часом. Її головні недоліки полягають у необхідності нанесення тонкими шарами, та неможливості досягти такої насиченості кольорів, як з олійними фарбами[2].

Техніка виконання[ред. | ред. код]

Малюнки темперою зазвичай виконуються на дерев'яній дошці, обклеєній полотном і лише зрідка на окремому полотні чи металі. Основа покривається левкасом — сумішшю гіпсу чи крейди з клеєм. По левкасу може виконуватися різьблення чи позолота, зокрема при іконописі. Зверху наноситься фарба, що вкривається захисним шаром оліфи чи олійного лаку, або білка курячого яйця[4].

Історія[ред. | ред. код]

Темперні фарби — одні з найдавніших. До винайдення та поширення олійних фарб темперні фарби були основним матеріалом станкового живопису, замінивши енкавстику — техніку малювання, в якій сполучною речовиною для фарб є віск.

Ймовірно, темперу винайшли за античності. Не збереглося жодного малюнка темперої часів класичної античності, проте відомі численні давньоєгипетські роботи темперою. Зокрема це портрети фаюмських мумій, датовані близько 50 року до н. е. — 250 року н. е. Темпера була популярна в римському мистецтві. Найкращим із збережених прикладів є портрет римського імператора Септимія Севера з родиною, що датується близько 200 роком н. е.[2]

Темперні фарби були основними у станковому живописі візантійських майстрів. Тут метод темпери поступово витіснив енкавстику, поширився в іконописі та ілюструванні релігійних книг. Книжковий живопис темперою процвітав у Ірландії та Західній Європі раннього середньовіччя. З Візантії темперний іконопис поширився в Києві, Новгороді та Москві. Відомі представники: Феофан Грек — константинопольський художник, який заснував новгородську школу іконопису; його учень Андрій Рубльов; і Діонісій[2].

У Європі XIII—XVI ст. темпера активно використовувалася, але стала втрачати популярність спочатку серед фламандських художників початку XV ст., тоді як італійські художники продовжували використовувати її до початку періоду початку XVI ст. У живописі Високого Відродження художники нерідко використовували поєднання темпери й олії, наносячи олію поверх темпери[2].

Темперний живопис отримав обмежене відродження на початку XIX ст. у таких митців, як Вільям Блейк і таких груп, як назарейці та прерафаеліти. До нього пізніше вдавалися Едвард Мунк, Джорджо де Кіріко, Отто Дікс. Темперний живопис продовжує використовуватися в Східній і Південній Європі для іконопису[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. tempera | Etymology of tempera by etymonline. www.etymonline.com (англ.). Процитовано 8 березня 2024.
  2. а б в г д е Tempera Painting. www.visual-arts-cork.com. Процитовано 6 березня 2024.
  3. Темпера. ВУЕ (укр.). Процитовано 6 березня 2024.
  4. а б Титов, М. Ф. (2005). Техніка і технологія темперного жовткового іконопису. Київ: Bona Mente.

Література[ред. | ред. код]

  • Абрамович С. Церковне мистецтво: навч. посібник. Київ: Кондор, 2005. 206 с.
  • Титов М. Ф. Техніка і технологія темперного жовткового іконопису. Київ: Bona Mente, 2005. 96 c.

Посилання[ред. | ред. код]