Альдеслейкін (діюча речовина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альдеслейкін
Встановлена добова доза 0,2 міліграм[1]
Застосовується для лікування лімфосаркома[d][2], ВІЛ-заворюванняd[2], мієломна хвороба[2], Bellini duct carcinomad[2], large intestine cancerd[2] і меланома[2]
Правовий статус у медицині обрамлене застереження[3]

Альдеслейкін (англ. Aldesleukin) - рекомбінантний білок, аналог людського інтерлейкіну-2 (IL-2). Є лімфокіном (цитокіном, що виробляється лімфоцитами). Торговельна назва в США і Канаді - Proleukin.

Альдеслейкін
Хімічна формула білка
Середня вага 15314,8 Да

Технологія синтезу[ред. | ред. код]

Виробляється за допомогою технології рекомбінантної ДНК з використанням генно-інженерного штаму E.coli, що містить аналог гена інтерлейкіну-2 людини. Отриманий ген бактерії кодує модифікований інтерлейкін-2 людини.

Рекомбінантна форма (альдеслейкін) відрізняється від нативного інтерлейкіну-2 таким чином:

  • не глікозильована, оскільки отримана від E.coli, а бактерії не глікозилюють синтезовані білки,
  • не має кінцевого N-аланіну, кодон цієї амінокислоти був видалений під час процедури генної інженерії,
  • в положенні 125 цистеїн заміщений на серин.[4]

Фармакологія і лікування[ред. | ред. код]

Фармакологічна дія - імуномодулятор[5][6] (корегує реакції імунітету, знижуючи підвищені та підвищуючи знижені показники імунної системи).

Застосовується для лікування:

  • злоякісного новоутворення нирок (метастатична ренальна клітинна карцинома),
  • певного типу раку шкіри (меланоми), як додаткова терапія.

Протипоказання[ред. | ред. код]

Проблеми з серцево-судинною системою і респіраторною системою, інфекційні захворювання, що вимагають проведення терапії антибіотиками, гіперчутливість, наявність метастазів більш як у одному органі, метастази у ЦНС, аутоімунні захворювання, лейкопенія (менше 4000/мм3), тромбоцитопенія (менше 100000/мм3), вагітність, грудне вигодовування (на його час лікування припиняють).

Застереження:

Даний препарат може спричинити тяжке, а іноді й смертельно небезпечне порушення – синдром підвищеної проникності капілярів (СППК). СППК може призводити до зниження кров'яного тиску, порушення серцевого ритму, болю в грудях або розвитку інфаркту міокарда. Цей стан також може викликати порушення з боку легень або дихання, кровотечі або зменшення притоку крові до шлунка чи кишечника, порушення з боку нирок, набряки або сплутаність свідомості. Якщо виникають подібні симптоми при лікуванні, треба проконсультуватися з лікарем.[7]

Дія на імунітет[ред. | ред. код]

ІЛ-2 в нормі виробляється організмом, секретується Т-клітинами та стимулює ріст і диференціацію Т-клітин.

Альдеслейкін підсилює мітогенез лімфоцитів і стимулює довготривалий ріст клітинних популяцій, залежних від інтерлейкіну-2 людини; посилює цитотоксичність лімфоцитів; індукує клітини-кілери (лімфокін-активованих (LAK) і природних (НК)) та індукує вироблення гамма-інтерферону, фактору некрозу пухлин, інтерлейкіну-1.

Його можна використовувати в імунотерапії для лікування раку. Він посилює здатність імунної системи вбивати пухлинні клітини та може перешкоджати кровотоку до пухлини.

Механізм дії[ред. | ред. код]

Альдеслейкін зв’язується з рецептором IL-2, що призводить до гетеродимеризації цитоплазматичних доменів бета- та гамма(с) ланцюгів IL-2R, активації тирозинкінази Jak3 та фосфорилювання залишків тирозину в бета-ланцюзі IL-2R. Ці події ведуть до створення активованого рецепторного комплексу, до якого під'єднуються різні цитоплазматичні сигнальні молекули та стають субстратами для регуляторних ферментів (особливо тирозинкіназ), які асоціюються з рецептором. Ці події стимулюють ріст і диференціацію Т-клітин.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.whocc.no/atc_ddd_index/?code=L03AC01
  2. а б в г д е NDF-RT
  3. FDA-sourced list of all drugs with black box warnings (Use Download Full Results and View Query links.
  4. Aldesleukin. go.drugbank.com. Процитовано 9 липня 2022.
  5. Альдеслейкин: описание, инструкция, цена | Аптечная справочная Ваше Лекарство. lek-info.ru. Процитовано 9 липня 2022.
  6. ІМУНОТРОПНІ ПРЕПАРАТИ. Фармацевтична енциклопедія (укр.). Процитовано 9 липня 2022.
  7. Aldesleukin. Memorial Sloan Kettering Cancer Center (рос.). Процитовано 9 липня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Hans-Ake Fabricius, Roland Stahn, "Serum-free and mitogen-free T-cell growth factor and process for making same." U.S. Patent US4464355, issued May, 1971, URL: https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2012/103293s5130lbl.pdf