Амперметр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амперметр
Зображення
Виміряє сила струму
CMNS: Амперметр у Вікісховищі
Амперметр. Демонстраційна модель.
Схема дії амперметра

Амперме́тр (англ. ammeter; нім. Amperemeter n) — прилад, яким вимірюють силу електричного струму. Амперметр завжди вмикають послідовно з тією ділянкою електричного кола, силу струму у якій вимірюють. Електричний опір амперметра є малим.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Найпоширенішими амперметрами є ті, в яких рухома частина приладу зі стрілкою повертається на кут, пропорційний вимірюваній величині струму.

Амперметри бувають магнітоелектричні, електромагнітні, електродинамічні, теплові, індукційні, детекторні, термоелектричні та фотоелектричні.

Магнітоелектричними амперметрами вимірюють силу постійного струму; індукційними і детекторними — силу змінного струму. Амперметри інших систем вимірюють силу будь-якого струму. Найточнішими і найчутливішими є магнітоелектричні та електродинамічні амперметри

Принцип дії[ред. | ред. код]

Принцип дії магнітоелектричного приладу базується на створенні обертального моменту завдяки взаємодії між полем постійного магніту і струмом, що проходить крізь обмотку рамки. З рамкою з'єднана стрілка, яка переміщується по шкалі. Кут повороту стрілки пропорційний щодо сили струму.

Електродинамічні амперметри складаються з нерухомої і рухомої котушок, з'єднаних паралельно або послідовно. Взаємодія між струмами, що проходять крізь котушки, викликає відхилення рухомої котушки і з'єднаної з нею стрілки. В електричне коло А. вмикаються послідовно з навантаженням, а при високій напрузі, великих струмах—через трансформатор.

Розширення діапазону вимірювань[ред. | ред. код]

Розширення діапазону вимірювання амперметра здійснюють за допомогою шунта або, при вимірюванні сили змінного струму, за допомогою вимірювального трансформатора змінного струму.

Окремі різновиди[ред. | ред. код]

Амперметр-кліщі

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]