Андронаті Сергій Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андронаті Сергій Андрійович
Народився 19 вересня 1940(1940-09-19) або 18 вересня 1940(1940-09-18)
Одеса, СРСР
Помер 29 червня 2022(2022-06-29) (81 рік)
Одеса, Україна
Поховання Другий християнський цвинтар
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність хімік
Alma mater ОНУ ім. І. І. Мечникова
Галузь біоорганічна хімія
Заклад ОНУ ім. І. І. Мечникова
Науковий ступінь доктор хімічних наук
Науковий керівник Богатський Олексій Всеволодович
Членство Академія наук Молдови
НАН України
Відомий завдяки: голова Південного наукового центру, член Президії НАН України
Нагороди
орден Дружби народів орден «Знак Пошани» орден «За заслуги» I ступеня орден «За заслуги» II ступеня орден «За заслуги» III ступеня
Державна премія СРСР Державна премія Української РСР у галузі науки і техніки Почесна грамота Кабінету Міністрів України Заслужений діяч науки і техніки Української РСР

Андрона́ті Сергі́й Андрі́йович (19 вересня 1940, Одеса — 29 червня 2022, Одеса) — український хімік, біоорганік, академік АН УРСР, голова Південного наукового центру, член Президії НАН України.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 19 вересня 1940 року в м. Одесі.

Навчався в Одеському державному університеті ім. І. І. Мечникова на хімічному факультеті. У 1964 році з відзнакою його закінчив і продовжив навчання в аспірантурі. Після військової служби захистив кандидатську, а в 1976 р. — докторську дисертації.

Паралельно з отриманням освіти працював старшим науковим співробітником, завідувачем відділу, заступником директора з наукової роботи, а з 1984 р. — директором Фізико-хімічного інституту АН УРСР. З 1998 — завідувач кафедри фармацевтичної хімії Одеського державного університету і науковий керівник Хіміко-фармацевтичного навчально-науково-виробничого комплексу НАН і МОН України. Народний депутат СРСР (1989—1991). Член правління Українського хімічного товариства ім. Д. І. Менделєєва і Міжнародного товариства з гетероциклічної хімії, член Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки, наукових рад відділення хімії НАН України. Голова Координаційної ради відділення хімії НАН України з проблеми «Наукові основи створення лікарських препаратів».

Наукові дослідження[ред. | ред. код]

Учень академіка О. В. Богатського. Наукові інтереси охоплюють проблеми розробки методів синтезу, вивчення структури, конформацій, фізіологічної активності, механізмів дії біологічно активних сполук і пов'язані із створенням теоретичних основ спрямованого синтезу психофармакологічних, антигіпоксичних, серцево-судинних, антитромботичних, противірусних і інтерфероніндукуючих засобів.

У цій галузі він провів ґрунтовні дослідження зв'язку між структурою, стереохімією та властивостями (в тому числі і фармакологічними) гетероциклічних сполук, що мають психотропну дію. Як пише в своїй книжці Вчені України: 100 видатних імен [Архівовано 14 січня 2017 у Wayback Machine.] Ігор Шаров, на основі кількісного вивчення зв'язку «структура-власності» в рядах цих сполук здійснено цілеспрямований синтез високоефективних і малотоксичних транквілізаторів, антигтигіпоксантів і актопротекторів з оригінальним спектром фармакологічних властивостей. На цій основі був створений і проваджений у практику перший вітчизняний транквілізатор, снодійний і протисудомний препарат феназепам і денний транквілізатор — гідазепам. У галузі хімії імунотропних і противірусних засобів важливим досягненням Андронаті і керованих ним науковців є синтез низки ефективних низькомолекулярних стимуляторів неспецифічного імунітету організму, які є потенційно лікарськими засобами для лікування і профілактики онкологічних захворювань і особливо небезпечних вірусних інфекцій.

Помер 29 червня 2022 року на 82 році життя. Похований 1 липня 2022 року на Другому Християнському цвинтарі в м. Одесі[1].

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]