Анна-Буша

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анна-Буша
Анна-Буша
Прапор
Прапор
Княгиня Галицько-Волинська
1340 — 1349
Попередник: Євфимія Гедимінівна
Прапор
Прапор
Княгиня галицька
1340 — 1349
Попередник: Євфимія Гедимінівна
Прапор
Прапор
Княгиня володимирська
1340 — 1349
Попередник: Євфимія Гедимінівна
Наступник: Агафія Костянтинівна
Прапор
Прапор
Княгиня луцька
1321 — 1349
 
Народження: поч. XIV ст.
Смерть: до 1349
Хрещене ім'я: Агрипина
Рід: Рюриковичі (Романовичі)
Батько: Андрій Юрійович або Лев Юрійович[1]
Мати: Дочка Генріха ІІІ Глогувського [1]
Шлюб: Любарт
Діти: Василь [2]

Анна-Буша (Євфимія) (початок XIV ст. — до 1349) — руська княгиня з династії Романовичів, донька останнього князя з династії та дружина литовського князя Любарта Гедиміновича, шлюб з якою дозволив останньому претендувати на спадщину Королівства Русі.

Походження[ред. | ред. код]

Походження Анни-Буші залишається дискусійним. Хроніка литовська і жемайтська підтверджує, що дружиною Любарта є донька володимирського князя, але без вказання імені батька[3]. Найвірогідніше, княгиня була донькою князя Андрія Юрійовича, якого й вважають літописним князем Володимиром. Михайло Грушевський вважає Анну-Бушу донькою Юрія-Болеслава Тройденовича та його дружини Євфимії Гедимінівни[4], однак, за таких обставин княжна була б племінницею Любарта і не могла б вступити з ним в шлюб. Леонтій Войтович вважає княгиню донькою Лева Юрійовича, а ім'я Буша є скороченням від імені Богуслава, що підтверджує польське походження матері княгині. Ігор Мицько вважає, що перша дружина князя Любарта не походила з династії Романовичі. Науковець вважає, що дружина Гедиміна, Євна Полоцька, походила з родини руських князів. На думку Фелікса Шабульдо, більш вірогідним видається припущення польського історика Яна Тенговського, який уважає, що першою дружиною могла бути донька чи сестра князя Данила Острозького, а шлюб, найімовірніше, мав місце незадовго до 1328-го і тоді ж Любарт мусив прийняти православ'я й церковне ім'я Дмитро[джерело?] (Геронім Граля вважав, що Любарт прибрав хресне ім'я на честь тестя — князя Дмитра Острозького[5] хоча Лев Юрійович ймовірно також у хрещенні був Дмитром[1]).

Сім'я[ред. | ред. код]

ЧоловікЛюбарт-Дмитро, великий князь волинський і галицький.

Син — Василь [2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Леонтій ВОЙТОВИЧ. КНЯЗЬ ЛЕВ ЮРІЙОВИЧ: СПРОБА ПОРТРЕТА (PDF). с. 127—128. Архів оригіналу (PDF) за 1 вересня 2021. Процитовано 1 вересня 2021.
  2. а б Мицько І. Правові підстави володіння князем Любартом спадщиною Романовичів [Архівовано 29 січня 2018 у Wayback Machine.]… — С. 35—36.
  3. Хроніка ЛИТОВСЬКА Й ЖМОЙТСЬКА. Частина 2. Архів оригіналу за 20 травня 2011. Процитовано 31 жовтня 2010.
  4. Історія України-Руси. Том ІІІ.
  5. Войтович Л. Князь Юрій-Болеслав Тройденович: ескіз портрета [Архівовано 29 квітня 2016 у Wayback Machine.]. — С. 212.