Апельмон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Апельмон
Наталка Діденко з котом Апельмоном
Вид кіт
Порода британська короткошерста кішка
Стать самець
Народження Араміс
27 липня 2006
Україна
Смерть 8 жовтня 2023 (17 років)
Хазяїн Наталка Діденко
Проживання Київ
Вигляд бежева шерсть
Зовнішні відеофайли
 Історія успіху кота-синоптика  на YouTube
 Наталка Діденко: Кіт Апельмон про погоду знає більше за народні прикмети! на YouTube

Апельмон, також «головний синоптик України» (нар. 27 липня 2006(20060727)8 жовтня 2023[1]) — кіт, зірка інтернету, вихованець і улюбленець родини синоптика Наталки Діденко[2].

Кіт Апельмон відомий завдяки українському метеорологу, телеведучій, блогеру Наталці Діденко, яка вела з Апельмоном щоденні прогнози погоди на телеканалі Еспресо[2], регулярно публікувала фотографії кота і коментарі щодо його поведінки на своїй сторінці в Фейсбуці, а також вела окрему фейсбук- та інстаграм-сторінку Апельмона.

За породою британський короткошерстий[3]. Його тата звали Атос, а маму Ніколь Кідман. Ім'я Апельмона при народженні — Араміс[4]. Шерсть Апельмона забарвлена в кремовий колір[4].

Ідею вести телевізійні та інтернет-ефіри разом із котом Наталці Діденко подав український журналіст, телеведучий Роман Скрипін.

Легендарний медійний кіт помер в 2023 році, того ж року у квартирі Наталки Діденко з'явилися двоє кошенят, Тетянка і Тарасик.[5][6]

Особливості поведінки[ред. | ред. код]

Жив у квартирі і гуляти на вулицю не виходив[3].

При падінні атмосферного тиску, коли йде дощ, Апельмон був дуже активний, ганяв по квартирі. При зростанні атмосферного тиску (антициклон), коли сонце, гарна погода — Апельмон лягав спати.[7]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

У зв'язку з присудженням у 2022 спеціальної відзнаки Пулітцерівської премії для всіх українських журналістів Наталка Діденко припустила, що оскільки Апельмон належить до колективу каналу Еспресо, то він автоматично також лауреат цієї відзнаки, вперше в історії журналістики.[8]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помер один із найвідоміших котів України. glavcom.ua (українська) . Главком. Процитовано 8 жовтня 2023.
  2. а б День котів 2019 - найвідоміші коти в світі. УНІАН. 8 серпня 2019. Архів оригіналу за 21 жовтня 2019.
  3. а б Чи має кіт Апельмон синоптичні здібності та як він змінює своїх власників. Громадське радіо. 1 лютого 2019. Архів оригіналу за 8 листопада 2019.
  4. а б … у щасливій сім'ї тата Атоса і мами Ніколь Кідман народився Апельмончик. У документах поплутали і записали - Шіко Араміс. Але ми знаємо, що це - найкращий у світі Кіт, наш Апельмон. З Днем народження!. instazu.com. Архів оригіналу за 15 листопада 2019.
  5. Наталка Діденко — біографія. Жінка-УКРАЇНКА. Процитовано 4 квітня 2024.
  6. Анастасія Фещенко (1 грудня 2023). Синоптикиня Діденко показала нових домашніх улюбленців: миле відео. Главком. Процитовано 4 квітня 2024.
  7. Ірина Шевченко (29 січня 2018). Синоптик Наталія Діденко: Те, що людина боїться глобальних проявів природи – нормально. Але коли людина каже, що вона сама може спровокувати льодовиковий період, треба задуматися про її психічний стан. УНІАН. Архів оригіналу за 30 жовтня 2019. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |3= (довідка)
  8. Наталка Діденко: весна оговтується від холоду, що явно засидівся в Україні. Rybalka.com. 10 травня 2022. Процитовано 2 серпня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]