Астрильд чорноголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Астрильд чорноголовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Астрильд (Estrilda)
Вид: Астрильд чорноголовий
Estrilda atricapilla
Verreaux & Verreaux, 1851
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Estrilda atricapilla
Віківиди: Estrilda atricapilla
EOL: 45515684
ITIS: 559980
МСОП: 103813616
NCBI: 247714

Астри́льд чорноголовий[2] (Estrilda atricapilla) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Мешкає в Центральній Африці. Раніше вважався конспецифічним з червонобоким астрильдом.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 10-11 см. У самців верхня частина голови і верхня частина обличчя чорні. Верхня частина тіла попелясто-сіра, поцяткована тонкими чорними смужками, особливо помітними на крилах. Хвіст чорний. Боки, стегна, надхвістя яскраво-червоні. Обличчя і горло білі або білувато-сірі, в залежності від підвиду. центральна частина живота і гузка білі, решта нижньої частини тіла попелясто-сіра. Очі червонувато-карі, лапи чорнуваті. Дзьоб чорний, знизу біля основи червоний. У самиць червоні плями на боках менші і більш темні. У молодих птахів верхня частина тіла сірувато-коричнева.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

  • E. a. atricapilla Verreaux, J & Verreaux, É, 1851 — від Камеруну до північного сходу ДР Конго;
  • E. a. marungensis Prigogine, 1975 — південний схід ДР Конго (гори Марунґу[en]);
  • E. a. avakubi Traylor, 1964 — від центру ДР Конго до північного сходу Анголи.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чорноголові астрильди мешкають в Камеруні, Екваторіальній Гвінеї, Габоні, Центральноафриканській Республіці, Демократичній Республіці Конго і Анголі. Вони живуть на луках, на узліссях вологих тропічних лісів та на трав'янистих галявинах. Зустрічаються зграйками до 20 птахів, на висоті від 1500 до 3050 м над рівнем моря. Іноді приєднуються до змішаних зграй птахів. Живляться переважно насінням трав, а також ягодами, плодами, пагонами, іноді також безхребетними, зокрема дрібними літаючими комахами.

Початок сезону розмноження різниться в залежності від регіону і зазвичай припадає на завершення сезону дощів. Пара птахів будує гніздо, яке має кулеподібну форму, робиться з переплетених стебел трави і рослинних волокон, розміщується в густих чагарниках. Часто на вершині справжнього гнізда знаходиться фальшиве, в якому відпочиває самець. В кладці 4-5 білуватих яєць. Інкубаційний період триває 2 тижні. Пташенята покидають гніздо через 3 тижні після вилуплення, а стають повністю самостійними ще через 3 тижні. Насиджують яйця та доглядають за пташенятами і самиці, і самці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Estrilda atricapilla: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 08 вересня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 08 вересня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jürgen Nicolai (Hrsg.), Joachim Steinbacher (Hrsg.), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken – Afrika. Serie Handbuch der Vogelpflege, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2007, ISBN 978-3-8001-4964-3.
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Finches and Sparrows. An Identification Guide. Christopher Helm, London 1993, ISBN 0-7136-8017-2.