Аталанта (сестра Пердікки)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аталанта
Країна  Стародавня Македонія
Брати, сестри Пердікка
У шлюбі з Аттал[d]

Аталанта ( дав.-гр. Ἀταλάντη; IV століття до н. е.) — македонська аристократка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Належала до древнього орестидського аристократичного роду з Верхньої Македонії та була дочкою Оронта. Одним із її братів був наближений Олександра Македонського Пердікка, який став після смерті царя в 323 до н. е. регентом імперії.

У цьому ж році Аталанта вийшла заміж за воєначальника Пердікки Аттала.

У 321 до н. е., коли було здійснено похід проти Птолемея, Аталанта разом із чоловіком і братом вирушила до Єгипту. Там Пердікка впав від рук змовників. Через кілька днів, після того як з Азії прийшли звістки про перемогу прихильника Пердікки Евмена над шановним багатьма македонянами Кратером і сатрапом Вірменії Неоптолемом, було страчено кілька друзів Пердікки. Загинула й Аталанта. Можливо, вона була похована в одному із саркофагів, знайдених у 1887 в Сайді. Її чоловікові, який стояв на чолі флоту в Пелусії, вдалося врятувати і дістатися Фінікії.

За припущенням В. Геккеля, який посилається на відомості Діодора Сицилійського, у шлюбі Аталанти та Аттала могли народитися дві дочки, які згодом разом із дружиною Олександра Македонського Роксаною та його сином прибули до Македонії до Олімпіади.

Література[ред. | ред. код]

Першоджерела

Дослідження

  • Smith W. Atalante // Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. — Boston, 1870. — 22 квітня.
  • Филогогическое обозръніе. Журнал классической филологіи и педагогики. Томъ девятый. — М., 1895. С. 167.
  • Heckel W. Who’s Who in the Age of Alexander the Great: Prosopography of Alexander’s Empire. — P. 60, 277. — ISBN 9781405154697.

У художній літературі

  • Згадується у романі Мері Рено «Похоронні ігри».