Ахмад (емір Керменчука)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ахмад — гіпотетича персона часів Великої Замятні Золотої Орди. Відома за мідною монетою Керменчука.

Опис монети[ред. | ред. код]

Ця монета датовано імовірно, 766 року ۷(٦)٦ за календарем Хіджри.[1] Хоча, друга цифра дати «١» (тобто 1, що утворює 716), що можна пояснити низькою кваліфікацією монетарія. Помилки у датах були властиві карбуванню Золотої Орди. В корпусі монет Золотої Орди zeno.ru її виоклемлено як невизначену, але, визнано, як монету 766 року за Хіджри.[2] За мусульманською традицією на середньовічних монетах позначався рік, правитель та місце карбування. 766 року за Хіджри відповідний проміжку часу з 28 вересня 1364 — 17 вересня 1365 року В цей час номінальним ханом Золотої орди був Абдаллах. Але, уся реальна влада була зосереджена у руках беклярбека Мамая. Це були час повного занепаду Золотої Орди, її інститутів влади. Зважаючи на це, ймовірне карбування мідних монет (пулів) не від імені хана, а від імені керуючого невеличкої області, що ймовірно, отримав титул еміра невеликого володіння.

Виходячи з того, що знахідки більшості монет Ахмада походять саме з південно-західного Криму, локалізацію Керменчука (Керменчика) слід шукати саме там. Його можна ототожнювати з руїнами фортеці біля села Високого Бахчисарайський району, що до 1944 року мало назву Керменчик або з Ескі-Керменом.[1]

Характеристики монети[ред. | ред. код]

Зображення монети Маса/Метал Легенда
1.24 гр./мідь[2]

بيه бек (імовірно)

احمد Ахмад

(٦)٦ (імовірно) 766

العمله карбування

كرمنشوكا Керменчука

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Goncharov, Eugeny. Новые типы пулов 760-х гг.Х. Сырдарья и Крым. Процитовано 11 квітня 2023.
  2. а б ZENO.RU - Ahmad, 766, "Krmnjuq?". www.zeno.ru. Процитовано 11 квітня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

Гончаров Е. Ю. Новые типы пулов 760-X. гг. Сыр-Дарья и Крым//Нумизматические чтения Государственного Исторического Музея 2016 г. ст. 43-47.