Б'янчі Едвін Дімтер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Б'янчі Едвін Дімтер
ісп. Edwin Dimter Bianchi
Псевдо El príncipe[1]
Народився 1950
Вальдивія, Чилі
Країна  Чилі
Діяльність військовослужбовець
Знання мов іспанська

Едвін Армандо Роджер Дімтер Б'янчі (ісп. Edwin Armando Roger Dimter Bianchi; нар. 1950, Вальдивія) — колишній офіцер чилійської армії, що виконував функції силового придушення в період після військового перевороту 1973. Згідно з численними свідченнями — один з убивць Віктора Хари. Згодом — фінансовий чиновник міністерства праці. У 2012 заарештований за звинуваченням у вбивствах на стадіоні в Сантьяго в вересні 1973 і очікує суду.

«Скажений Дімтер»[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї вихідців з Німеччини. Навчався у Військовій академії. Отримав прізвисько El Loco Dimter — Скажений Дімтер за нестримний норов, амбітність і жорстокість. У 1970 р. стажувався в Школі Америк.

Дотримувався пронацистських поглядів. 29 червня 1973 р. брав участь в спробі військового заколоту — Tanquetazo  — проти уряду Народної єдності. Був заарештований, але звільнений після військового перевороту 11 вересня 1973[2].

Розправи на стадіоні[ред. | ред. код]

У вересні 1973 року очолював охоронний підрозділ на Стадіоні Чилі в Сантьяго (нині — Стадіон Віктора Хари). Прославився особливою жорстокістю поводження з ув'язненими, віддавав численні накази про побиття та ліквідації, часто. Став відомий під прізвиськом El Príncipe — Принц. Описувався очевидцями як «високий сильний блондин з батогом». За свідченням комуніста Роландо Карраско, особливу жорстокість виявляв до іноземців, викрикував шовіністичні і расистські гасла[3]. Інший ув'язнений, викладач Технічного університету і адвокат Борис Навіа так описував Б'янчі:

Принц несподівано виникав серед ув'язнених, і всі повинні були замовкати і вставати. Він почувався зіркою. В одній зі своїх промов, «Принц» заявив зверху, що у нього немає потреби приховувати обличчя від цих марксистських виродків, і театрально зняв темні окуляри і каску. Каска впала і покотилася по галереях, двоє новобранців кинулися піднімати її. У світлі сліпучих прожекторів ми змогли добре розгледіти його світле волосся і очі, округле обличчя і тонкі риси пещеного хлопчика з хорошої сім'ї[4].

15 вересня 1973, після декількох днів тортур, був убитий Віктор Хара[5]. Очевидці стверджують, що це сталося за безпосередньої участі Б'янчі[6].

Він підкреслив, що ми цього не забудемо. Ще б пак! Тебе, Принц, добре бачили кілька тисяч чилійців, ми пам'ятаємо кожну твою рису. Ми впізнаємо тебе, навіть якщо ти знімеш військову форму, відростиш волосся, відпустиш вуса і бороду. Де б ти не заховався, ми знайдемо тебе. І не буде тобі спокою, допоки ти не здохнеш! Пам'ятай же це!
Роландо Карраско

Наприкінці 1976 Б'янчі був звільнений з лав збройних сил. Поступив на цивільну службу у фінансову установу. Набув спеціальність рахівника-аудитора.

«Жертва диктатури»[ред. | ред. код]

У 1990 р., після повернення Чилі до демократичних порядків, Б'янчі заявив, що його звільнення з армії було політично вмотивоване, і зажадав фінансової компенсації від держави. Ця його вимога була задоволена. Б'янчі отримував грошові виплати як «жертва режиму Піночета».

Згідно з останньою відомою інформацією, Едвін Дімтер Б'янчі служив у міністерстві праці Чилі начальником відділу фінансового контролю Управління приватних пенсійних фондів. Характеризувався по службі як надзвичайно закрита і похмура особа[7].

Викриття і залучення[ред. | ред. код]

25 травня 2007 р. група правозахисників і шанувальників Віктора Хари, в тому числі дочка співака Аманда, всього до 300 осіб, відвідали офіс міністерства праці, щоб проінформувати співробітників про минуле Б'янчі[8]. «Принц» був прихований плакатом з портретом Хари, потім вдарив одного з відвідувачів, після чого втік через чорний хід.

Наприкінці 2012 в Чилі були взяті під варту шестеро відставних офіцерів. Вони звинувачуються у вбивстві соціаліста Літтре Кірогі Карваяла, скоєному на стадіоні в Сантьяго в період з 13 по 16 вересня 1973. Серед заарештованих — і Едвін Дімтер Б'янчі[9]. У зв'язку з цим знову було піднято питання про відповідальність за вбивство Віктора Хари[10] — відповідне обвинувачення пред'явлено вісьмом фігурантам, в тім числі Дімтеру Б'янчі[11].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.encancha.cl/enlahora/nacional/2023/08/28/condenado-por-asesinato-de-victor-jara-quien-es-edwin-dimter-el-principe-del-estadio-chile/
  2. Who Killed Victor Jara? SOA Graduate Exposed in Chile. Архів оригіналу за 20 квітня 2014. Процитовано 5 лютого 2017.
  3. Карраско, Роландо. «Військовополонені» в Чилі. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 5 лютого 2017.
  4. Олег Ясинський. Вбивця Віктора Хари відомий [Архівовано 26 жовтня 2021 у Wayback Machine.]
  5. FALLO RATIFICA QUE EDWIN DIMTER ES EL PRÍNCIPE DEL ESTADIO CHILE. Архів оригіналу за 23 грудня 2012. Процитовано 5 лютого 2017.
  6. Названий вбивця Віктора Хари. Архів оригіналу за 27 квітня 2014. Процитовано 5 лютого 2017.
  7. Edwin Armando Roger Dimter Bianchi. Архів оригіналу за 14 грудня 2016. Процитовано 5 лютого 2017.
  8. Foi num 16 de setembro que o tenente Bianchi reconheceu Víctor Jara. Uma morte de violência inaudita no Estádio Chile. Архів оригіналу за 19 жовтня 2016. Процитовано 5 лютого 2017.
  9. Los presuntos asesinos de Víctor Jara imputados también por la muerte de Littré Quiroga Carvajal. Архів оригіналу за 24 вересня 2017. Процитовано 5 лютого 2017.
  10. Nuevo procesado por el asesinato de Víctor Jara. Архів оригіналу за 24 вересня 2017. Процитовано 5 лютого 2017.
  11. Niegan la libertad a dos de los inculpados en el asesinato de Víctor Jara. Архів оригіналу за 1 листопада 2016. Процитовано 5 лютого 2017.

Посилання[ред. | ред. код]