Бабич Анатолій Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бабич Анатолій Олександрович
Народився 6 серпня 1936(1936-08-06)
Павлівка, Васильківський район, Дніпропетровська область, Українська СРР, СРСР
Помер 9 вересня 2015(2015-09-09) (79 років)
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність науковець
Alma mater Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Галузь селекція і Насінництво
Науковий ступінь доктор сільськогосподарських наук
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора орден «За заслуги» II ступеня орден «За заслуги» III ступеня
премія Ради Міністрів СРСР

Бабич Анатолій Олександрович (нар. 6 серпня 1936(19360806) — 9 вересня 2015) - відомий винахідник і селекціонер

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 6 серпня 1936 р. в с. Павлівка Васильківського району Дніпропетровської області. Закінчив з відзнакою Дніпропетровський державний аграрний університет.

У 1979 р. у Ставропольському аграрному університеті захистив докторську дисертацію на тему: «Особливості технології вирощування сої в Північному Степу України». У 1987 р. А. О. Бабичу було присвоєно вчене звання професора. Голова експертної ради з кормових культур Державної служби із сортовипробування сільськогосподарських культур України. Перший доктор наук по культурі сої в Україні.

За 51 рік наукової діяльності академік А. О. Бабич зробив великий внесок у селекцію і насінництво, рослинництво й кормовиробництво. Під його керівництвом і за участю сформовано цінний вихідний селекційний матеріал, розгорнуто селекцію і насінництво в Інституті кормів НААН, створено високоурожайні сорти зернобобових, кормових та інших культур.

За результатами досліджень одержав 140 патентів і авторських свідоцтв.

Почесний професор Дніпропетровського і Подільського аграрних університетів, Полтавської державної аграрної академії, Людина року в США (1992, 2000). А також відзначений високими державними нагородами: орденами Трудового Червоного Прапора, «За заслуги» III ст. (1992), «За заслуги» II ст. (1997), «Золота Зірка» (Кембридж, Англія, 2000), «За заслуги» (Велика Британія, 2001), Міжнародною нагородою Американської соєвої асоціації (1992).

Про вітчизняне і світове визнання А. О. Бабича свідчить те, що його ім'я занесене до енциклопедичних довідників: «Міжнародний довідник видатних лідерів XX століття» (США), «Міжнародний біографічний довідник» (м. Кембридж), «1000 впливових лідерів світу» (США), «Енциклопедія сучасної України», «Золота книга ділової еліти України» (2000), «Хто є хто в Україні», «Нові імена», «Імена України», «Українська академія аграрних наук», «Российская академия сельскохозяйственных наук», «Агропромисловий комплекс України».

Досягнення[ред. | ред. код]

За ґрунтовні дослідження і наукові праці одержав Лист-подяку і благословення від Папи Римського Іоанна Павла ІІ.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Бабич Анатолій Олександрович [Текст] // Нашого цвіту по всьому світу: маленькі розповіді про тих, хто вже прославив чи нині прославляє Україну, працюючи на Батьківщині та закордоном. Ч.1 :інформаційний дайджест / підгот. Л. В. Тараненко, О. Б. Буц, О. Л. Орлова, А. О. Хворостяна; відп. за вип. О. І. Шарабура. — Д. : КЗК «Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей», 2015. — С. 76.