Басейн Мумбай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Басейн Мумбай – нафтогазоносний басейн у Аравійському морі на західному шельфі Індії, до якого належать найбільші родовища країни.

Геологічна характеристика[ред. | ред. код]

Геологічні події, що призвели до виникнення басейну, почались у крейдяному періоді із відокремлення Індостанської плити від Мадагаскару. Це, зокрема, супроводжувалось виникненням зони рифтогенезу у тій частині зазначеної плити, де наразі знаходиться центральна частина західного узбережжя Індії. В палеоцені на тлі продовження рифтогенезу почалось проникнення моря у рифт, яке в нижньому еоцені доповнилось трансгресією. Як наслідок у дельтових та мілководно-морських умовах сформувались відклади багатої на органічний матеріал сланцевої формації Панна, що розглядається як головна нафтогазоматеринська формація басейну. Що стосується рифтогенезу, то він у підсумку затухнув та не призвід до розколу Індостанської плити (яка у еоцені зіткнулась з Євразією).

Основні запаси нафти та газу басейну Мумбай пов’язані із карбонатними формаціями, які формувались в умовах морського мілководдя під час кількох трансгресій, а саме:

- Бассеін (виникла в середньому еоцені та має товщину до 250 метрів);

- Мукта (відноситься до нижнього олігоцену);

- Бомбей (сформувалась у нижньому міоцені).

Видобуток нафти також ведеться зі згаданої вище як материнська формації Панна та тріщинуватих докембрійських порід фундаменту. Поклади вільного газу окрім формації Бассеін виявлені у Мукта, пісковиковій формації Махім (нижній міоцен, припливно-відпливні та естуарійні відклади в умовах морського мілководдя у північній частині басейну) та карбонатній формації Бандра (середній міоцен, південна частина басейну). Загальна товщина осадових відкладів басейну Мумбай коливається від 1 км до 5 км.

В межах басейну виділяють декілька блоків (суббасейнів), як то Сурат (також відомий як блок Тапті-Даман або депресія Сурат), Мумбай, Хеєра-Бассеін, Ратнагірі та інші.

Можливо також відзначити, що північним продовженням басейну Мумбай є Камбейський басейн, який займає верхню частину колишнього рифту.

Родовища басейну[ред. | ред. код]

Розвідка басейну почалась із придбанням індійською державною Oil and Natural Gas Commission (з 1993-го Oil and Natural Gas Corporation зі збереженням тіє ї ж абревіатури ONGC) бурової установки «Sagar Samrat», яка узялась за розвідувальну кампанію та вже другою свердловиною виявила родовище Мумбай-Хай, що станом на початок 2020-х залишається найбільшим індійським нафтовим родовищем.

В 1976-му відкрили родовище Бассеін, яке наразі залишається найбільшим газовим родовищем в історії Індії. Іншими великими відкриттями стали нафтові родовища Хеєра (виявлене у 1977-му) та Ніілам.

Всього в межах басейну виявлені численні родовищ, зокрема, нафтові Панна (1976), Мукта (1981), D-1, газові Південне Тапті (1979), Середнє Тапті, Північне Тапті (1979/1983), нафтові та газові родовища кластеру B-193.

Інфраструктура басейну[ред. | ред. код]

Видача рідких вуглеводнів, які видобуті на родовищах басейну Мумбай, відбувається за допомогою нафтопроводів Мумбай-Хай – Уран та Мумбай-Хай – Хеєра – Уран.

Транспортування блакитного палива на берегові газопереробні заводи здійснюють система Бассеін – Хазіра та газопроводи Мумбай-Хай – Уран і Мумбай-Хай – Хеєра – Уран.

Оскільки більшість басейну знаходиться в районі з невеликими (кілька десятків метрів) глибинами, облаштування родовищ відбувається з використанням стаціонарних споруд. При цьому станом на 1 січня 2010-го на Мумбай-Хай, Хеєра та Ніілам було встановлено 113, 19 та 13 платформ відповідно. На Панна станом на початок 2010-х було змонтовано 14 платформ.[1][2][3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sharing insights elevates their impact. S&P Global. 29 березня 2019. Процитовано 25 серпня 2023.
  2. Diagenetic Imprints and Their Effect on Porosity Modifications in Bassein Limestone: A Case Study Near Neelam Field, Mumbai Offshore Basin* Surinder Uppal1 and H. Upadhyay1 (PDF).
  3. Quantative Analysis of Reservoir Characterisation Through Seismic Attributes In Bassein Formation, Bombay Offshore Basin. B.M.Bhardwaj, B.M. Juyal, Arun K. Goel, K. Datta, Ashish Kumar & S.K. Gupta (PDF).
  4. Reservoir Characterization Using Multi Seismic Attributes in B-172 Area of Heera-Panna-Bassein Block of Bombay Offshore Basin, India G.V.Reddy, Pawan Kumar, S.B.R. Naik, G.N. Murthy, Vandana, S.K. Kaul & P.K. Bhowmick (PDF).