Березовий гай (картина Левітана)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Березовий гай
рос. Берёзовая роща
Творець: Левітан Ісаак Ілліч
Час створення: 1885—1889
Висота: 28,5±0,5 см
Ширина: 50±0,5 см
Техніка: олійний живопис
Жанр: пейзаж
Зберігається: Москва
Музей: Третьяковська галерея

«Березовий гай» (рос. «Берёзовая роща») — картина російського художника Ісаака Левітана (1860—1900), написана в 1885—1889 роках. Картина є частиною зібрання Державної Третьяковської галереї (інв. 15511). Розмір картини — 28,5 × 50 см.

Історія і опис[ред. | ред. код]

Від початку роботи над картиною до її завершення пройшли чотири роки. Левітан задумав цю картину й почав роботу над нею в Підмосков'ї, коли він проводив літо 1885 року в садибі Кисельових «Бабкіно», яка знаходиться на річці Істрі, неподалік від Нового Єрусалиму. А закінчував Левітан цю картину в 1889 році, будучи в Пльосі — невеликому місті, розташованому на правому березі Волги, куди художник приїжджав протягом трьох років, з 1888 по 1890 рік, і де він створив багато відомих картини. У XIX столітті Пльос належав до Костромської губернії, а в XX столітті увійшов до Приволзького району Івановської області. Пльоський березовий гай, який обрав Левітан, був розташований на околиці міста, неподалік від цвинтарної церкви під назвою «Пустинка». Художник прийшов туди з картиною, розпочатої в Підмосков'ї, й зрештою завершив її.

Картина побудована на грі світла й тіні на березових стовбурах, а також на свіжій зеленій траві й листях дерев. Це досягається використанням широкої гами відтінків зеленого кольору, а також виразних можливостей фактури, так що створюється враження сяйва і випромінювання оптимістичній енергії. Зображуючи сонячні відблиски на деревах, переходи й вібрацію кольору, художник частково використовує прийоми імпресіоністського живопису.

Відгуки[ред. | ред. код]

Мистецтвознавець Володимир Петров писав:

Цікаво порівняти «Березовий гай» Левітана з аналогічною картиною Архипа Куїнджі, яка користувалася тоді широкою популярністю у російської публіки. Якщо Куїнджі сприймає світло сонця, як величне, незбагненне, яке тягне за собою до себе людину, фізичне явище, то Левітан дивиться на світ, маючи в основі ставлення до природи якийсь психологічний модуль людяності. Берізки є в його картині не тільки згустками світла й кольору, запаленими потоком сонячних променів, але й найбільш веселими і світлолюбними з дерев, усміхненими назустріч сонцю й такими, що живуть, як і всі навколо них, своїм життям, душевно близьким художнику

А художник Борис Йогансон відзначав:

Самий факт можливості роботи над пейзажем, таким невеликим, протягом декількох років, з перервами, знову поверненнями до цієї теми і збереженням при такій тривалій роботі безпосередності відчуття і такої чарівної свіжості самого живопису мене дуже здивував, і до сих пір я не перестаю дивуватися цій досконалості, цього діаманту навіть у творчості Левітана. На перший погляд картина «Березовий гай» не полонить нас якоюсь особливою композицією, якоюсь витонченістю композиційного порядку, але якщо ми вдивимося глибше й уважніше, то побачимо, що композиція незвична, незвичайна. Все здається випадково побаченим, але насправді це дуже продумана, блискуче організована й дуже складна композиція …

Джерела[ред. | ред. код]

  • Государственная Третьяковская галерея — каталог собрания / Я. В. Брук, Л. И. Иовлева. — М.: Красная площадь, 2001. — Т. 4: Живопись второй половины XIX века, книга 1, А—М. — С. 354—355. — 528 с. — ISBN 5-900743-56-X.
  • Владимир Петров. Исаак Левитан. — Москва: Белый город, 2000. — ISBN 5-7793-0250-2.
  • Исаак Ильич Левитан / Б. В. Иогансон (вводная статья), И. А. Куратова (редактор). — Москва: Искусство, 1970. — С. 5—6. — 58 с.

Посилання[ред. | ред. код]