Бершадська меблева фабрика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бершадська меблева фабрика — підприємство деревообробної промисловості в місті Бершадь Вінницької області.

Історія[ред. | ред. код]

Після закінчення громадянської війни в селищі Бершадь (який став центром Бершадського району) почалося відновлення господарства. Вже в 1921 році місцеві ремісники об'єдналися в кілька артілей, однією з яких стала артіль столярів[1].

Спочатку це була невелика майстерня, в якій працювали кілька ремісників, що виготовляли в основному вози і брички[1].

У ході індустріалізації 1930-х років дрібні ремісничі артілі об'єднані в шість промислових артілей, одна з яких у подальшому отримала додаткове обладнання та інструменти, була реорганізована в меблеву фабрику і освоїла випуск меблів[1].

В ході Другої світової війни 29 липня 1941 року Бершадь окупували німецько-румунські війська. З наближенням до населеного пункту лінії фронту окупанти почали руйнування райцентру, вони встигли спалити ряд будівель і зруйнувати частину промислових підприємств, але завдяки зусиллям підпільників деревообробне виробництво вдалося врятувати від знищення. 14 березня 1944 року радянські війська звільнили Бершадь[2][1].

Незабаром фабрика була відновлена і відновила роботу. У перші повоєнні роки працівники фабрики активно брали участь у стахановському русі. Надалі, фабрика була реконструйована і перетворена у велике підприємство. На початку 1970-х років виготовляла меблі для квартир і підприємств громадського харчування на суму 2 млн. рублів на рік[1].

В цілому, в радянський час меблева фабрика входила в число провідних підприємств райцентру[3][1][2].

Після проголошення незалежності України державне підприємство перетворено в колективне підприємство[4].

У вересні 2002 року господарський суд Вінницької області порушив справу про банкрутство меблевої фабрики[4].

Діяльність[ред. | ред. код]

В останні роки основною продукцією фабрики були столи, стільці, паркет і дерев'яні будівельні деталі.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Бершадь, Бершадський район, Вінницька область // Історія міст і сіл Української РСР. Вінницька область. — Київ, Головна редакція УРЕ АН УРСР, 1972.
  2. а б Бершадь // Украинская Советская Энциклопедия. том 1. Киев, «Украинская Советская энциклопедия», 1978. стр.450
  3. Бершадь // Большая Советская Энциклопедия. / под ред. А. М. Прохорова. 3-е изд. том 3. М., «Советская энциклопедия», 1970.
  4. а б Господарський суд Вінницької області порушив справу № 167/10-508 про банкрутство колективного підприємства "Бершадська меблева фабрика" (24400, Вінницька область, м. Бершадь, вул. Червоноармійська, 19, код ЄДРПОУ 05486527) // газета "Голос України", № 177 від 27 вересня 2002