Битва біля Нореї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва при Нореї
Кімврська війна
Дата113 рік до н.е
МісцеНорея або Норик
(точне місцезнаходження невідоме)
Причина Напад на союзника Римської республіки, місто Норик
Сторони
Римська республіка Кімври, тевтони і Амброни
Командувачі
Гней Папірій Карбон Бойоріг та
Тевтобод
Сили
30 тис. 300 тис(?)

Битва при Нореї, або Битва при Норикі — збройне зіткнення між кількома римськими легіонами і мігрувавшими з Ютландського півострова племенами германців, що сталося біля міста Норея в 113 році до н. е.

Передісторія[ред. | ред. код]

В 120 році до н. е. плем'я варварів — кімври — на чолі з вождем Бойорігом мігрували з Ютландського півострова на південь Німеччини, де до них приєдналися тевтони і амброни, хоча на думку Теодора Моммзена вони з'єдналися з кімврами в 103 році до н. е. [1], після початку Кімврської війни. Незабаром варвари підійшли до Альп і зайняли дружнє римлянам торгово-ремісниче місто Теврісків Норею у Норику. Місто розграбували, перебили безліч жителів, тих що вижили продали в рабство.

Тевриски відправили до римлян послів з проханням захистити їх від германців. Сенат наказав консулу Гнею Папірію Карбону виступити проти варварів з тридцятитисячним військом і вибити їх з земель Норіка. Кімври, знали про військову могутність римлян, пішли без опору [2], пообіцявши надалі не нападати на союзників Риму, однак консулу цього виявилося мало: він дав їм провідників, які повели кімврських посланців обхідним шляхом, але сам з військом вирушив короткою дорогою. Коли кімври пройшли повз римлян, ті напали і вбили майже всіх германців, лише декілька з них вціліло. Вони принесли родичам звістку про бойове зіткнення [3].

Хід битви[ред. | ред. код]

Найімовірніше, кімври нав'язали римлянам бій в лісах Нореі [4], де римляни були нездатні розгорнути бойові порядки. Германці всією масою напирали на римські частини, і за рахунок чисельної переваги завдали римлянам великі втрати,[5] а від повного розгрому римлян врятувала лише гроза. Римляни розбіглися по різні боки і насилу зібралися разом на третій день. Карбону вдалося врятуватися, згодом за рішенням сенату він був засланий і наклав на себе руки [3]. Римляни не отримували поразок від германців до 105 до н. э.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]