Битви за Цзіньмень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Острови Цзіньмень.

Нижче наведений список битв, що стосуються групи островів Цзіньмень (кит. 金門群島, «Золоті ворота») в Тайваньській протоці, що наразі перебувають під управлінням Республіки Китай.

Історія[ред. | ред. код]

Принц Лу з південної династії Мін, чинячи опір вторгненням військ династії Цін, у 1651 році втік до островів Цзіньмень. У 1663 році були захоплені цінськими військами[1].

Материкове китайське місто Сямень знаходиться на відстані артилерійського обстрілу від невеликих островів Цзіньмень. Це один з прифронтових островів між Республікою Китай і Китайською Народною Республікою. Підконтрольний КНР острів Цзіньмень став свідком багатьох битв і напруженості у відносинах між двома країнами протягом усієї холодної війни. І РК, і КНР вважали, що якщо Цзіньмень відійде до КНР, то за ним піде і сам Тайвань.

Фраза «Цзіньмень і Мацзу» стала частиною американської політики на президентських виборах 1960 року. Під час дебатів обидва кандидати, Річард Ніксон і Джон Кеннеді, пообіцяли застосувати американську силу в разі необхідності для захисту РК від вторгнення з материкового Китаю, уряд якого США на той час не визнавали легітимним. Віцепрезидент Ніксон запевняв, що сенатор Кеннеді не буде використовувати американську силу для захисту передових позицій Тайваню — Цзіньменю і Мацзу.

Після того, як Друга криза в Тайванській протоці завершилася безвихіддю, обидві сторони перейшли до практики щоденного обстрілу одна одної снарядами з пропагандистськими листівками. Війська РК на острові продовжували будувати тунелі, бункери та інші підземні споруди. Обидві сторони засилали спецпризначенців для проведення диверсій або нападу на одиноких вартових. Бомбардування остаточно припинилися у 1979 році зі встановленням офіційних дипломатичних відносин між США та КНР.

Список битв[ред. | ред. код]

Рік Назва Результат
1949 Битва за Ґунінтоу Зупинено спробу комуністів захопити острів
1950 Битва за Дадань 26 липня 1950 року сили РК на острові Дадань, загальною чисельністю 298 солдатів, відбили напад сил Народно-визвольної армії Китаю чисельністю 700 солдатів, які висадилися на острові
1954-1955 Перша криза у Тайванській протоці Острови Дачень і Іцзяншань перейшли до складу КНР
1958 Друга криза у Тайванській протоці Припинення вогню
1995-1996 Третя криза у Тайванській протоці Припинення вогню

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. FREDERIC WAKEMAN JR. (1986). GREAT ENTERPRISE: THE MANCHU RECONSTRUCTION OF THE IMPERIAL ORDER IN (англ.). University of California Press. с. 114. ISBN 0-520-04804-0. Процитовано 6 червня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]