Благальниці (Евріпід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Благальниці
дав.-гр. Ἱκέτιδες
Жанр трагедія
Форма п'єса
Автор Евріпід
Мова давньогрецька
Написано між 424 та 420 рр. до н. е.

«Благальниці» — трагедія давньогрецького драматурга Евріпіда, написана між 424 та 420 рр. до н. е.; тісно пов'язана з політичною ситуацією тих років, коли Афіни були зацікавлені в укріпленні союзу з Аргосом.

Дійові особи[ред. | ред. код]

Сюжет[ред. | ред. код]

У цій п'єсі Евріпід використовує той самий епізод фіванського міфологічного циклу, що і Есхіл у незбереженній трагедії «Елевсінці».

За часом дії Благальниці продовжують написану пізніше трагедію «Фінікіянкі». Після розгрому фіванцями Семи вождів, які напали на їх місто, Адраст приїжджає в Аттику та просить Тесея домогтися від переможців видачі тіл загинувших для їх поховання. Тесей спочатку відмовляє йому, але потім поступається проханням своєї матері Ефри і відправляється в похід на Фіви. Він отримує перемогу в битві, ховає мертвих, а тіла їх вождів привозить в Елевсін, щоб тут покласти їх на похоронне багаття. У фіналі з'являється Афіна Паллада і домагається від аргівян клятви, що вони ніколи не будуть воювати з Афінами.

Література[ред. | ред. код]

  • Словник античної міфології / Уклад. І. Я. Козовик, О. Д. Пономарів; вступ. стаття А. О. Білецького; відп. ред. А. О. Білецький. — 2-е вид. — К.: Наук, думка − С. 176