Брандон Старк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бран Старк)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бран Старк
Bran Stark
Портрет
Айзек Гемпстед Райт в ролі Брандона Старка
Творець: Джордж Мартін
Твори: цикл «Пісня льоду й полум'я»
Перше: книга «Гра престолів» (1996)
Стать: чоловіча
Національність: Сім Королівствd
Раса: Перші Люди
Вік: 10 років (в книзі «Танок з драконами»)
16 років (у сьомому сезоні «Гра престолів»)
Дата народження: 290 рік після В. Е. (в серії романів «Пісня льоду й полум'я»), 288 рік після В. Е. (в серіалі «Гра престолів»)
Родина:
батько — Еддард Старк;
мати — Кетлін Таллі;
старший брат — Робб Старк;
зведений брат (в книзі) та двоюрідний брат (у серіалі) — Джон Сноу;
старша сестра — Санса Старк;
старша сестра — Арія Старк;
молодший брат — Рікон Старк.
Рід занять: Король 6 Королівств
Роль виконує: Айзек Гемпстед Райт

Брандон «Бран» Старк (англ. Brandon Stark) — вигаданий персонаж, створений американським письменником Джорджем Р. Р. Мартіном. Є одним з центральних персонажів (ПЛП) в серії фентезі-романів «Пісня Льоду і Вогню» (не фігурує тільки в романі «Бенкет стерв'ятників»).

Вперше представлений у романі Гра престолів у 1996 році, Бран — другий син Лорда Еддарда Старка і його дружини Леді Кетлін Старк, уроджена Кетлін Таллі.

Роль Брана[1] в однойменному серіалі на каналі HBO грає англійський актор Айзек Гемпстед Райт.

Персонаж[ред. | ред. код]

A coat of arms showing a gray wolf on a white field.
Герб дому Старків

Загальне[ред. | ред. код]

Бран — четверта дитина і другий син в родині лорда Вінтерфеллу, Оберігача Півночі і Тризуба Еддарда та його дружини Кетлін Старк. У нього п'ять братів і сестер: старший брат Робб, молодший брат Рікон, дві старші сестри Арія і Санса, і, нарешті, незаконнонароджений єдинокровний брат Джон Сноу.

Опис[ред. | ред. код]

У Брана не виходило стріляти з лука, битися на мечах так само добре, як у Арії, і він більше волів лазити по високих стінах. У своїй подорожі з Ходором, він знаходить в собі силу і нових друзів. Крім цього у Брана є лютововк Літо, яким він може керувати.

Сюжетні лінії[ред. | ред. код]

Гра престолів[ред. | ред. код]

Битва королів[ред. | ред. код]

Буря мечів[ред. | ред. код]

Танок з драконами[ред. | ред. код]

Вітри зими[ред. | ред. код]

У грудні 2016 року Джордж Мартін повідомив про те, що Бран Старк у даній книзі буде головним героєм.

В екранізації[2][ред. | ред. код]

Актор Айзек Райт зіграв в телесеріалі роль Брандона Старка

У телесеріалі «Гра престолів» роль Брана Старка грає англійський актор Айзек Гемпстед Райт.

Четвертий сезон[ред. | ред. код]

У четвертому сезоні, під час подорожі за Стіну, Бран, Ріди, Ходор і Літо опиняються у полоні у дезертирів в Замку Крастера, які зазіхають навіть зґвалтувати Міру. Їх перебування в полоні припиняється під час штурму Замку вартовими на чолі з Джоном Сноу, які прийшли вбивати дезертирів. Одним з карателів прибуває і Локк, слуга Русе Болтона, відправлений знайти молодших Старків. Він намагається відвести Брана, кинувши його супутників у полоні. Однак йому не вдається здійснити свій задум — Бран вселяється в тіло Ходора, і той, звільнившись, згортає Локку шию. Після цього, звільнивши Літо і Примару (які були замкнені в клітки), хлопці йдуть, так і не перетнувшись з Джоном.

Шостий сезон[ред. | ред. код]

Сюжетна лінія Брана Старка в серіалі випереджає книжкову починаючи з шостого сезону[3]. На початку 6 сезону Бран продовжує навчання під керівництвом триокого крука. Бран побачив минуле свого батька, молодого сера Родріка Касселя, тітку Ліанну, дядька Бенджена і Ходора в дитинстві, а також Нен в молодості. У баченні минулого спостерігав за боєм свого батька і Ертура Дейна у Вежі Радості в Дорні. Після бою невдало намагався поговорити зі своїм батьком у минулому і дорікнув Бріндену Ріверсу з цього приводу. В 5 серії 6 сезону бачив минуле свого батька, що відбуває на виховання до Джона Аррена, молодого сера Родріка Касселя, дядька Бенджена, і Ходора в дитинстві, молоду Нен, а також свого діда лорда Рікарда Старка. Бачив перетворення невідомої людини в першого Іншого Дітьми Лісу з метою захистити чарівні дерева від Перших Людей. Був позначений в баченні Королем Ночі і врятований Мірою, Дітьми Лісу, лютововком Літо і Ходором під час нападу Інших та вихтів на печеру Бріндена Ріверса. Його лютововк Літо загинув у сутичці з вихтами. Незадовго до загибелі Ходора Бран побачив видіння минулого перетворення Уіліса в Ходора. В 6 серії 6 сезону побачив у своїх видіннях події попередніх років (своє падіння з вежі Вінтерфеллу, страту свого батька, смерть своєї матері на Червоному Весіллі, штурм Королем Ночі Суворого Будинку, Дрого Дейєнеріс Таргарієн, яка вижила після похоронного багаття, перетворення сина Крастера Королем Ночі в Іншого, свого батька в молодості у Вежі Радості, вбивство Робба Старка Русе Болтоном, створення Дітьми Лісу Інших, бій Джона Сноу з Білим Ходоком і вбивство Ейріса Божевільного Джеймі Ланністером) і, можливо, події майбутнього (Дрогон над Королівською Гаванню і дикий вогонь). Врятувався разом з Мірою від живих мерців, за допомогою свого дядька Бенджена Старка. Прибув у богорощу Чорного Замку разом з Мірою, побачив у своїх видіннях сина Ліанни Старк, яким виявився Джон Сноу.

Сьомий сезон[ред. | ред. код]

У 7 сезоні Бран Старк разом з Мірою Рід вирушає до Вінтерфелла.

Восьмий сезон[ред. | ред. код]

У 8 сезоні Брандон І Старк на прізвисько «Зломаний» стає Королем Шести Королівств. Вибір Брандона Старка на посаду Короля пояснюється тим, що така кандитура більшості Великих Лордів вигідна. З Королівством Півночі, Ріввераном і Долиною Брандон Старк перебуває у родинних зв'язках, а отже апріорі буде відстоювати їх інтереси. В очах же правителів решти земель Король-Інвалід (яким є Брандон Старк) виглядає як слабкий правитель, яким легко маніпулювати і використовувати в своїх цілях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bran Stark (Character). IMDb. Архів оригіналу за 20 серпня 2017. Процитовано 16 серпня 2017.
  2. Bran Stark. Game of Thrones Wiki (англ.). Архів оригіналу за 20 серпня 2017. Процитовано 16 серпня 2017.
  3. 'Game Of Thrones' Season 6 Needs To Resolve These 'ASOIAF' Book Cliffhangers. Архів оригіналу за 30 липня 2017. Процитовано 10 серпня 2017.
Попередник: Король Андалів і Перших Людей Наступник:
Ейгон VI Таргарієн вибраний король
Попередник: Король Ройнарів Наступник:
Ейгон VI Таргарієн вибраний король
Попередник: Триокий Ворон Наступник:
Бринден Ріверз нині на посаді